Ενεργειακή Κοινότητα Αγρινίου : Μέχρι το καλοκαίρι η άδεια

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει ο Δήμος Αγρινίου στην Κυψέλη ενδεχομένως να αρχίσει να κατασκευάζεται και πριν το τέλος του 2022

Σε φάση αδειοδοτήσεων και τελικής ωρίμανσης μπαίνει το προσεχές διάστημα η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου, που συστάθηκε πριν από 11 μήνες. Αυτό το διάστημα ο Δήμος Αγρινίου παραλαμβάνει τμηματικά τη δουλειά του μελετητή και αμέσως ξεκινά η διαδικασία της κατάθεσης του φακέλου του έργου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων εκτιμάται ότι έως τα τέλη του καλοκαιριού το έργο θα είναι πλήρως ώριμο και αδειοδοτημένο από τη ΡΑΕ.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 11 εκατ. ευρώ περίπου και η χρηματοδότησή του θα προέλθει πιθανότατα από επιχορήγηση του «Πράσινου Ταμείου», αν και προσεχώς λόγω της ενεργειακής κρίσης αναμένεται συνολικά στη χώρα να υπάρξουν αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία για τέτοιες επενδύσεις. Τούτου δοθέντος είναι πολύ πιθανό ίσως και πριν το τέλος της τρέχουσας χρονιάς να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 18,5 ΜW, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών του Δήμου Αγρινίου και των Νομικών του Προσώπων. Το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει χωροθετηθεί σε δημοτικό χώρο στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Κυψέλης.

Στην Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου συμμετέχουν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, το ΔΗΠΕΘΕ, το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με ποσοστό 5%, η Δημοτική Επιχείρηση Στάθμευσης, αλλά και οι Σχολικές Επιτροπές. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχει και στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ένα μικρότερο μερίδιο ενεργειακών αναγκών 2,5MW.

Η ενεργειακή κρίση εξελίσσεται με τέτοια ένταση και τόσο απρόβλεπτα, που είναι λογικό κάποιος να σκέφτεται ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν αυτού του τύπου οι επενδύσεις είχαν προχωρήσει νωρίτερα, ωστόσο οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι δυστυχώς θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να επανέλθουν τα ενεργειακά κόστη στα επίπεδα του παρελθόντος. Υπό αυτό το πρίσμα τέτοιες σκέψεις είναι μάλλον πολυτέλεια… και εκείνο που προέχει είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα τέτοιες επενδύσεις να προχωρήσουν, καθώς όλοι οι Δήμοι πιέζονται πολύ από την κατάσταση αυτή, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος μεταφράζεται και σε μειωμένα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη. Όπως ειπώθηκε τις προάλλες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, το πρώτο τρίμηνο του 2021 η ενεργειακή κρίση «έβαλε μέσα» το Δήμο Αγρινίου κατά 450.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Αγρινίου θα έρθει μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ωστόσο υπάρχουν σε εξέλιξη και στα σκαριά μια σειρά από έργα και δράσεις που μειώνουν τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου. Έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ΔΑΚ Αγρινίου, σχολείων ή του δημαρχείου και η αντικατάσταση μεγάλου μέρους του δημοτικού φωτισμού με νέου τύπου λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, αφού είναι η επιταγή της εποχής. Παράλληλα ο Δήμος Αγρινίου είναι απ’ τους πρώτους Δήμους της χώρας που πήρε έγκριση για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Προϊόντος λοιπόν του χρόνου ο Δήμος Αγρινίου θα μειώνει συνεχώς τις ενεργειακές του ανάγκες από τα 21 περίπου ΜW στα οποία έχουν υπολογιστεί αυτές σήμερα. Όταν η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου και το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Κυψέλη λάβει σάρκα και οστά ο Δήμος θα έχει λιγότερες ενεργειακές ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει ενεργειακό «περίσσευμα»…! Αυτό το «περίσσευμα» ο Δήμος Αγρινίου θα το διαθέσει για τις ανάγκες του δικτύου των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ωστόσο βάσει νόμου και για λόγους ανταγωνισμού σε σχέση με τους ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης οι Δήμοι θα πρέπει να εισπράττουν ένα αντίτιμο για κάθε φόρτιση οχήματος. Αυτό το αντίτιμο για το Δήμο Αγρινίου θα είναι «καθαρό κέρδος», αφού η ενέργεια θα προέρχεται από το «περίσσευμα» της Ενεργειακής Κοινότητας.

Επειδή όμως Ενεργειακή Κοινότητα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης, τα όποια έσοδα έχει από την υπόθεση των σταθμών φόρτισης θα πρέπει να τα «επιστρέψει» μέσω κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή, είτε με το να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις τελών, είτε με το να παρέχει δωρεάν ρεύμα σε περισσότερες οικογένειες (προφανώς βάσει κοινωνικών κριτηρίων), είτε οτιδήποτε άλλο αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Το αρχικό λοιπόν σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα στο Δήμο Αγρινίου να προβεί σε μείωση τελών καθώς και να παρέχει δωρεάν ρεύμα σε 500 περίπου οικογένειες. Από τη στιγμή που πάνω στην Ενεργειακή Κοινότητα θα «κουμπώσουν» οι φορτιστές των ηλεκτρικών οχημάτων και στο μεσοδιάστημα με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα έχουν μειωθεί και άλλο οι ενεργειακές ανάγκες του δήμου, οι δυνατότητες αυτές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.