Μενίδι : Πέρασε η ΜΠΕ για το αλιευτικό καταφύγιο

Προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ

Παρεμβάσεις ύψους περί τα 3 εκατ. ευρώ προβλέπει η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του καταφυγίου σκαφών στο Μενίδι, που προωθεί ο Δήμος Αμφιλοχίας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, όπως αναμένονταν, εγκρίθηκε τις προάλλες ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη που εκπόνησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμφιλοχίας χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», μέσω του οποίου ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει αντλήσει περί τις 210.000 ευρώ για μελέτες αναβάθμισης των αλιευτικών καταφυγίων Μενιδίου και Μπούκας, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στο παραλιακό μέτωπο.

Σήμερα το αλιευτικό καταφύγιο στο Μενίδι Αμφιλοχίας αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και εξυπηρετεί περί 40 σκάφη παράκτιας κι ερασιτεχνικής αλιείας. Όμως κατά την διάρκεια των θερινών μηνών, η κινητικότητά του αυξάνεται επιπλέον. Πρωταρχικοί στόχοι του Δήμου Αμφιλοχίας είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υφιστάμενων και των προτεινόμενων έργων, με σκοπό των καλύτερη εξυπηρέτηση του αλιευτικού καταφυγίου, των αλιέων και των ιδιοκτητών μικρών σκαφών.

Τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί μέχρι είναι ότι :
1. Δεν αντιμετωπίζονται οι κυματισμοί βόρειας και Βορειοδυτικής προέλευσης.
2. Δεν αντιμετωπίζονται οι προσχώσεις από τη βόρεια μετακίνηση των ιζημάτων.
3. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αποφυγή της παράκτιας διάβρωσης στην παρακείμενη ακτή .
4. Δεν επαρκεί το βάθος εντός της λιμενολεκάνης
5. Ελλιπής εξωτερική θωράκιση έναντι προσπιπτόντων κυματισμών στον υφιστάμενο μόλο.
6. Δεν παρέχεται νερό και ηλεκτρική ενέργεια στα ελλιμενιζόμενα σκάφη

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ουσιαστικά την κατάργηση του προσήνεμου μόλου με καθαίρεση τμήματός του και την μετατροπή του σε υπήνεμο, και την ταυτόχρονη δημιουργία νέου προσήνεμου μόλου (από τα βόρεια) κάθετου στην ακτή και με κάθετη στροφή του (ώστε να παραλληλίζεται με την ακτή). Επίσης προβλέπεται εκβάθυνση λιμενολεκάνης στα 4μ , εγκαθίστανται 2 πλωτές προβλήτες συνολικού μήκους 96,60μ, ενώ για την προστασία της ακτής από την απώλεια άμμου θα κατασκευαστούν 4 αμμοκράτες στα βόρεια του λιμένα. Για την εξυπηρέτηση των σκαφών προβλέπεται η εγκατάσταση πίλαρ διανομής ενέργειας και νερού ανά τέσσερις θέσεις σκαφών, καθώς και hot spot για την ελεύθερη πρόσβαση των χρηστών του λιμένα στο internet.