Εύηνος : Πέντε μήνες μετά… χωρίς απαντήσεις!

Εμπλοκή και με τη λύση της γέφυρας του ΟΣΕ

Πέντε μήνες από την καταστροφή της γέφυρας Ευήνου από τις πλημμύρες, οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας και οι ιδίως οι αγρότες της περιοχής αναγκάζονται να διασχίζουν το ποτάμι με τα αυτοκίνητά τους, μη έχοντας άλλη επιλογή, ώστε να μεταβούν στα χωράφια τους. Οι εικόνες των τρακτέρ και των φορτηγών που διασχίζουν τον Εύηνο το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει πανελλαδικές διαστάσεις μέσω των ρεπορτάζ των τηλεοπτικών καναλιών, ωστόσο οι λύσεις, πρόχειρες ή προσωρινές, που το προηγούμενο διάστημα έχουν φάνηκε ότι δρομολογούνταν έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά…

Η διέλευση μέσα από ποτάμι, καθώς πλέον τα νερά έχουν υποχωρήσει, είναι η άμεση λύση που ζητούν οι αγρότες και όχι μόνο της περιοχής, προκειμένου να αρθεί ο ιδιότυπος αποκλεισμός τους. Ζητούν δηλαδή μια πρόχειρη γέφυρα με την τοποθέτηση σωληνωτών μέσα στο ποτάμι, όπως συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα βορειότερα για την επικοινωνία ανάμεσα στο Τρίκορφο Ναυπακτίας και το Παραδείσι του Δήμου Αγρινίου. Το σχετικό αίτημα υπάρχει για να γίνει κάτι τέτοιο από την Πολιτική Προστασία για τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων κτλ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ωστόσο και αν αρχικά εκτιμούνταν ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα… αυτή η πρόχειρη λύση δεν έχει προχωρήσει ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας υπήρξε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων (Υπουργείου, Περιφέρειας, Δήμων Μεσολογγίου και Ναυπακτίας) για το θέμα της αποκατάστασης της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ευήνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί φάνηκε πως υπάρχει κάποιου είδους εμπλοκή και με την προσωρινή λύση, της ανακατασκευής της σιδηροδρομικής γέφυρας του ΟΣΕ, που θα λειτουργούσε ως γέφυρα μονής κατεύθυνσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων για τα δύο με τρία χρόνια, που απαιτούνται για την κατασκευή της νέα γέφυρας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχε ετοιμάσει από τα τέλη Φεβρουαρίου και το σχετικό τεχνικό δελτίο εκτιμώντας το κόστος της ανακατασκευής της γέφυρας του ΟΣΕ στα 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες φαίνεται ότι υπάρχει κάποια εμπλοκή τεχνικής υφής με τη συγκεκριμένη λύση… Οι κάτοικοι στο Γαλατά, το Περιθώρι και το Κρυονέρι παραμένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση από τους αρμοδίους και δικαιολογημένα αισθάνονται απογοήτευση και οργή για το γεγονός ότι κανένα από τα βασικά τους αιτήματα, δεν έχει επιλυθεί εδώ και πέντε μήνες…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή νέα γέφυρας στον Εύηνο, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υποδομών, θα προχωρήσει «πακέτο» με τα αντιπλημμυρικά κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, τα οποία πρόσφατα πήραν και περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα, τόσο για τα αντιπλημμυρικά όσο και για τη νέα γέφυρα, δεν έχει γίνει γνωστό, παρά μόνο ότι η νέα γέφυρα θα απαιτήσει δύο με τρία χρόνια εργασιών.