Πρόχειρη γέφυρα στον Εύηνο, αλλά το χειμώνα ξανά “αποκλεισμένοι”;

Τι θα συμβεί όμως, χωρίς την ενδιάμεση λύση της γέφυρας του ΟΣΕ, όταν τα νερά του ποταμού θα ανέβουν ξανά;

Πέντε μήνες από την καταστροφή της γέφυρας Ευήνου από τις πλημμύρες, οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας και ενώ δεν έχουν πάρει καμία σαφή απάντηση και κανένα χρονοδιάγραμμα για το πως θα αρθεί ο ιδιοτύπος αποκλεισμός τους, βλέπουν όσα έχουν πέσει στο τραπέζι στο καιρούς να μην εφαρμόζονται τουλάχιστον μέχρι στιγμής…

Με καθυστέρηση βέβαια, αλλά τουλάχιστον είναι παρήγορο για τους αγρότες ιδίως της περιοχής, από χθες μηχανήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά από σχετικό αίτημα της Πολιτικής Προστασίας, ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ένα πρόχειρο πέρασμα μέσα από το ποτάμι για να μπορούν να επικοινωνούν με την απέναντι πλευρά.

Πρόκειται για το αυτονόητο, δηλαδή μια πρόχειρη γέφυρα με την τοποθέτηση σωληνωτών μέσα στο ποτάμι, όπως συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα βορειότερα για την επικοινωνία ανάμεσα στο Τρίκορφο Ναυπακτίας και το Παραδείσι του Δήμου Αγρινίου.

Αυτός ο πρόχειρος δρόμος που δημιουργείται θα χρησιμεύει και για την διέλευση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα. Όμως αυτός ο δρόμος θα χρησιμοποιηθεί νομοτελειακά και στα όρια της νομιμότητας… από τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής.

Για να συμβεί όμως το αυτονόητο, φαίνεται ότι έχει “χαθεί” αυτό που φάνταζε ως προσωρινή λύση στο πρόβλημα, δηλαδή η επισκευή της γέφυρας του ΟΣΕ. Πληροφορίες λένε πως παραδόξως ζητήθηκε το γκρέμισμα της γέφυρας του ΟΣΕ, προκειμένου να προχωρήσει “απρόσκοπτα” η κατασκευής της νέας οδικής γέφυρας, που εκτιμάται ότι απαιτήσει δύο με τρία χρόνια εργασιών, ενώ μέχρι σήμερα δεν γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Το πρόχειρο πέρασμα μέσα από το ποτάμι, για το διάστημα του καλοκαιριού, σίγουρα θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής. Τι θα συμβεί όμως το φθινόπωρο, όταν αρχίσει να βρέχει ξανά και τα νερά του ποταμού θα ανέβουν; Χωρίς την ενδιάμεση λύση, καθώς τέτοια ήταν η γέφυρα του ΟΣΕ, οι κάτοικοι της περιοχής θα βρεθούν ξανά στον ιδιότυπο αποκλεισμό που βιώνουν τους τελευταίους πέντες μήνες…

Είναι προφανές ότι ο χειρισμός του θέματος από τους αρμοδίους του Υπουργείου Υποδομών και του αρμοδίου παρά τω πρωθυπουργώ για τις αποκαταστάσεις είναι τουλάχιστον προβληματικός, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής δικαιολογημένα να αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι.