Στο Ταμείο Ανάκαμψης πηγαίνουν τα αποχετευτικά της Τριχωνίδας

Τη ολοκλήρωση των αποχετευτικών πέριξ της Τριχωνίδας θα επιδιώξει η ΔΕΥΑ Αγρινίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.Συγκεκριμένα στην πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» η ΔΕΥΑ Αγρινίου θα υποβάλλει δύο υπερ-ώριμα έργα που έχει στην ατζέντα της. Πρόκειται για την «Ολοκλήρωση αποχετευτικών έργων λυμάτων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας Β’ φάση και Γ’ φάση» με συνολικό προϋπολογισμό 10,6 εκατ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα έργα είχαν προταθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η β φάση των αποχετευτικών έχει ήδη ενταχθεί και βρίσκεται σε φάση συμβασιοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Αγρινίου με τα δύο αυτά έργα θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη διαχείριση των λυμάτων αναφορικά με τους οικισμούς Γ προτεραιότητας. Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ο Δήμος Αγρινίου υλοποίησε την πρώτη φάση των αποχετευτικών δικτύων στην ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας, καθώς επίσης και την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου, που θα υποδεχθεί τα λύματα αυτών των περιοχών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μετάβαση των έργων αυτών στο Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μια διέξοδο από τα προβλήματα που είχαν και έχουν τα εθνικά προγράμματα. Για παράδειγμα η β’ φάση των αποχετευτικών είχε προταθεί αρχικά για ένταξη στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος του ΥΠΕΣ και «πέρασε» στο νέο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Ωστόσο και πάλι υπάρχουν «θέματα», ιδίως με τα έργα με προϋπολογισμό άνω των 5 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» έχει πλαφόν χρηματοδότησης ανά Δήμο ή για παράδειγμα στο «ΦιλόΔημο» τις διαφορές σε έργα άνω των 5 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να τις καλύψει ο οικείος Δήμος. Όλα αυτά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ξεπερνιούνται…