Οι εργοταξιακοί χώροι Αντιρρίου στα υπ’όψιν για την Amazon!

Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα κέρδισαν με το… σπαθί τους ακόμη και μια θέση στην προχθεσινή ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, φαίνεται ότι θα έχουν συνέχεια και στο μέλλον, βασισμένες και στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας.

Μια ακόμη επένδυση στην Ελλάδα, η αξία της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ανακοινώθηκε από την Amazon Web Services (AWS) στα τέλη του 2021.Η Amazon Web Services θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε περισσότερες από 30 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και ανακοινώσε πως μεταξύ των χωρών στις οποίες θα εγκαινιάσει «τις 30 νέες Τοπικές Ζώνες» συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Πλέον ο κολοσσός βρίσκεται σε αναζήτηση του κατάλληλου σημείου για την επένδυσή της. Και ανάμεσα στις προτάσεις που φαίνεται ότι εξετάζονται και με την κυβερνητική συνδρομή, είναι αυτή των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου, στη βάση της πρότασης της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής» αναφορικά για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου, αφού ο χώρος βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε απόσταση αναπνοής από την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι συζητήσεις για το κέντρο καινοτομίας της AWS βρίσκονται σε εξέλιξη και το βασικό ζητούμενο από την αμερικανική εταιρεία για να προχωρήσει τη νέα της επένδυση, είναι να υπάρχει ικανοποιητική «παραγωγή» μηχανικών πληροφορικής, προγραμματιστών κ.ά. στην περιοχή που θα γίνει το κέντρο. Καταλυτικό ρόλο λοιπόν για την επιλογή του σημείου της επένδυσης παίζει η ύπαρξη ενός Πανεπιστημίου. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, υπάρχουν οι ανάλογες ειδικότητες από τα Τμήματα του ακαδημαϊκού ιδρύματος, ωστόσο η πρόταση της Πάτρας (των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου δηλαδή) δεν είναι η μοναδική καθώς φαίνεται ότι την επένδυση αυτή διεκδικεί και η Κρήτη μέσω των πολυτεχνικών τμημάτων του εκεί Πανεπιστημίου.

Η πρόταση της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής» και του προέδρου της Γ. Κοτρώνη, που έχει κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, έρχεται να συνδυάσει το τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας με το συνεδριακό τουρισμό. Η πρόταση αφορά την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου για εγκατάσταση μίας ή πολλών εταιριών τεχνολογίας, με σκοπό να υπάρξει εκμετάλλευση της γειτνίασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενο ερευνητικό έργο. Η πρόταση που ο Γ. Κοτρώνης παρουσίασε για πρώτη φορά στο «DigiLab Series by RouteLab», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στα τέλη του 2021, αφορά την ανάπτυξη ενός τεχνολογικού πάρκου, που θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα συνεδριακό κέντρο και ένα ξενοδοχείο. Πρόκειται για πρόταση που θα μπορούσε φυσικά να δώσει υπεραξία στην παραγόμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών και φυσικά να ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής. Εξάλλου, ο χώρος των 160 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποστηρικτικές εγκατάστασης, αλλά και εγκαταστάσεις αναψυχής, καταστήματα, ίσως ακόμη μία μικρή υποδομή για την υποδοχή σκαφών.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών πάντως έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κάνει το σχετικό άνοιγμα για συνεργασία με μεγάλες εταιρείες. Τέσσερις μεγάλες εταιρείες με αντικείμενο την πληροφορική και τα χρηματοοικονομικά, συγκεκριμένα η Entersoft, η Deloitte, η PwC και η Ernst & Young, έχουν ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες ότι φτιάχνουν γραφεία στην Πάτρα. Για παράδειγμα, η Entersoft ανακοίνωσε ότι επενδύει σε κέντρο software development στην Πάτρα, ενώ η Deloitte ανακοίνωσε ότι στήνει κέντρο καινοτομίας επίσης στην Πάτρα. Είναι προφανές ότι τα Πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να γίνουν πόλος έλξης επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, με το εξειδικευμένο προσωπικό που παράγουν. Μια τέτοια περίπτωση μπορεί θεωρητικά τουλάχιστον και είναι και αυτή της επένδυσης της Amazon. Φυσικά για τόσο μεγάλες επενδύσεις δεν μπορεί να είναι κανείς υπεραισιόδοξος, ωστόσο και μόνο ότι εξετάζεται η περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών και των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου είναι «είδηση»…