Εύηνος : Έρχεται η Νεωτέρων Μνημείων για τη γέφυρα του ΟΣΕ – Αγωγές ετοιμάζουν οι κάτοικοι

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στους κατοίκους των Κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Γαλατά και Περιθωρίου που επί πέντε μήνες βιώνουν ένα ιδιότυπο αποκλεισμό μετά την κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου.

Στην συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αποφασίστηκε να κατατεθούν ομαδικές αγωγές διεκδίκησης αποζημιώσεων με ατομικές ή συλλογικές πρωτοβουλίες, να ελεγχθεί το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται το θέμα της υπαγωγής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στο ειδικό καθεστώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Περιφερειακή Διοίκηση.

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής γίνεται ενημέρωση για τη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Καραγιάννη, ο οποίος ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής πως “μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή γέφυρας 200 μέτρα νότια της σημερινής. Τούτες τις ημέρες είπε πως αναμένεται να παραδοθούν οι μελέτες της πρόχειρης πρόσβασης, οπότε και θα ξεκινήσει το έργο. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα μεταφερθούν εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια”. Για τη νέα γέφυρα ο κ. Καραγιάννης είπε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, ενώ σημείωσε με έμφαση πως η κατασκευή της θα συνοδεύεται απ’ όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, που θα διασφαλίζουν πως πρόβλημα, όπως αυτό του Δεκεμβρίου του 2021, δεν θα ξαναεμφανιστεί.

Ωστόσο ζήτημα ανακύπτει με τη σιδηροδρομική γέφυρα καθώς σύμφωνα με το Υπ. Υποδομών αυτή θα απομακρυνθεί, επειδή τα βάθρα της δεν έχουν πλέον θεμελίωση, αλλά κι επειδή στο σημείο που αυτή βρίσκεται θα κατασκευαστούν έργα προστασίας της καινούργιας οδικής γέφυρας, οι λεγόμενες λεκάνες ηρεμίας.

Όμως η Υπουργός Πολιτισμού φέρεται να ζήτησε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων να εξετάσει τον μνημειακό χαρακτήρα της γέφυρας του ΟΣΕ και να προτείνει σχετικά. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων χθες η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο κοινοποιεί στον ΟΣΕ ενημερώνει πως η σιδερένια γέφυρα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, είναι παλαιότερη των 100 χρόνων και πως θα πραγματοποιήσει το ταχύτερο αυτοψία στο σημείο, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση των διατηρούμενων βάθρων και ζευκτών της γέφυρας και θα προβεί στις δέουσες κατά τον νόμο ενέργειες για τον χαρακτηρισμό ή μη των απομεινάντων κατασκευών. Με το ίδιο έγγραφο γνωστοποιεί στον ΟΣΕ πως μέχρι την πραγματοποίηση των σχετικών ενεργειών δεν επιτρέπονται εργασίες στην εν λόγω γέφυρα, πλην αυτών που ενδέχεται να απαιτούνται για τη διατήρηση των εναπομεινάντων στοιχείων της και για τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί πριν η Υπηρεσία.

Τούτο σημαίνει πως μπορεί μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού, μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπ. Υποδομών, καθώς η κατεδάφιση της γέφυρας του ΟΣΕ έχει γίνει προαπαιτούμενο για την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας, τη στιγμή μάλιστα που έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από το χρονοδιάγραμμα των 24 μηνών που έχει θέσει το Υπουργείο Υποδομών.