ΚΥΤ Αχελώου στις Ραΐνες: Να φύγει το ΚΥΤ ή ο οικισμός

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων που συνδέουν τη λειτουργία του ΚΥΤ με τα προβλήματα υγείας που έχουν παρουσιαστεί σε κατοίκους της περιοχής

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου χθες υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων του οικισμού Ραΐνες, που γειτνιάζει με το Κέντρο Υπερηψηλής Τάσης (ΚΥΤ Αχελώου) του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή.
Ως γνωστόν οι κάτοικοι της περιοχής συνδέουν την λειτουργία των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν παρουσιαστεί σε κατοίκους της περιοχής, ιδίως σε εκείνους που τα σπίτια τους γειτνιάζουν με το ΚΥΤ Αχελώου σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.

Ο Δήμος Αγρινίου υιοθετώντας τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής ζητά την απομάκρυνση του ΚΥΤ είτε την μετεγκατάσταση του οικισμού σε ασφαλή περιοχή και την αποζημίωση των κατοίκων.
Με στοιχεία οι εκπρόσωποι της περιοχής κοντά στο ΚΥΤ του Αχελώου αμφισβήτησαν τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς στη Βουλή. Ο Γ. Αμυράς είχε αναφέρει πρόσφατα πως δεν έχει σημασία η απόσταση από το σημείο εκπομπής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά το εάν οι εκπομπές ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια. Οι κάτοικοι στις Ραΐνες όμως επικαλέστηκαν άλλες μετρήσεις που δείχνουν υπερβολικές εκπομπές, συνδέοντάς τες με τα προβλήματα υγείας που έχουν παρουσιαστεί σε όσους διαμένουν κοντά στο κέντρο υπερύψηλης τάσης (καρκίνοι, θυροειδής κτλ).

Εκκινώντας, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το ΚΥΤ λειτουργούσε με τρεις γραμμές μεταφοράς, εκ των οποίων δύο γραμμές μεταφοράς από τα παρακείμενα της περιοχής φράγματα (Κρεμαστών και Καστρακίου) και μία γραμμή μεταφοράς προς το Δίστομο Βοιωτίας. Με διαδοχικές αναβαθμίσεις τις δεκαετίες 1980 και 1990, σήμερα το ΚΥΤ λειτουργεί ήδη με δέκα γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οκτώ ισχύος 150kv (150.000Volt) και δύο ισχύος 400kv (400.000Volt). Μάλιστα από το έτος 2008 έχει ήδη λάβει χώρα περαιτέρω αναβάθμιση του ΚΥΤ, στα πλαίσια της οποίας προβλέπεται η λειτουργία έξι επιπλέον γραμμών μεταφοράς και συνολικά να φτάσει τις 16 γραμμές μεταφοράς!

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή πέριξ του υποσταθμού είναι τεράστια, δημιουργώντας ζήτημα ως προς τη δυνατότητα ασφαλούς συνύπαρξης του ΚΥΤ και των κατοίκων του οικισμού, ιδίως αυτών που βρίσκονται σε μικρή ακτίνα. «Αυτό δεν αποτελεί κινδυνολογία σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, τα δεκαπέντε περιστατικά καρκίνου, τα δέκα θυροειδών, τα οκτώ καταρράκτη στα σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το ΚΥΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αδράνειας, τη στιγμή που τόσο τα ελληνικά δικαστήρια όσο και σειρά επιστημονικών μελετών έχουν αναγνωριστεί οι σοβαρότατες συνέπειες, που συνεπάγεται η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τους κατοίκους στις Ραΐνες αρχικά κλήθηκε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία πραγματοποίησε μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Ενδεικτικά μέσα στο νεκροταφείο του χωριού, πάνω από μνήμα μετρήθηκαν 1000 v/μέτρο. Στο προαύλιο του Αγίου Χαραλάμπους 258 V/m. Σε χωράφι και σε απόσταση 50 μέτρα από σπίτι 460 V/m. Σε γραμμή μεταφοράς 400 kv 794 V/m και απόσταση 50 μέτρα από σπίτι. Στην ίδια γραμμή μεταφοράς σε άλλο σημείο 4.081v και σε απόσταση 30 μέτρα από σπίτι. Σε άλλο σημείο κοντά στο ίδιο σπίτι 2.200v και 1.900v. Στην άλλη γραμμή μεταφοράς 400 kv μετρηθήκαν 3.500 βόλτ/m. Και στην πλευρά των έξι γραμμών μεταφοράς μετρήθηκαν 500v. Όλα τα παραπάνω ηλεκτρικά πεδία είναι σε κοντινή απόσταση από σπίτια και σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων περιμετρικά του ΚΥΤ έχουν συσσωρευτεί πολλά υψηλά και υπερηψηλά ηλεκτρικά πεδία. Υπάρχει σπίτι σε απόσταση 40 μέτρα από τον υποσταθμό και σε 40 μέτρα απόσταση περνάνε οι δύο γραμμές μεταφοράς 400kv. Στο συγκεκριμένο σπίτι η γυναίκα είχε καρκίνο στην μήτρα, θυροειδή, καταρράκτη. Ο σύζυγος καρκίνο και καταρράκτη. Σε διπλανό σπίτι ο παππούς καρκίνο στον πνεύμονα, η γιαγιά θυρεοειδή και καταρράκτη, ο εγγονός από 4 ετών θυροειδή. Σε άλλο σπίτι πιο δίπλα ο σύζυγος θυροειδή και καταρράκτη, η σύζυγός καρκίνο. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε κάθε σπίτι από τα 15 περίπου σπίτια περιμετρικά του ΚΥΤ Αχελώου, τα οποία με τη σειρά του «περιστοιχίζονται» από 97 πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Νοέμβριο του 2021 η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έκανε εκ νέου μετρήσεις, ωστόσο επικαλούμενη σύμφωνα με τους κατοίκους την υγρασία εκτίμησε ότι οι μετρήσεις δεν ήταν τεχνικά ορθές, έτσι οι κάτοικοι δεν έλαβαν ποτέ τα αποτελέσματα και τη σχετική τεχνική έκθεση. Ζητούν λοιπόν να λάβουν αυτή την τεχνική έκθεση.