1,2 δισ. ακριβότερα “βλέπει” πλέον η ΑΑΔΕ τα ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία

Η ένταξη εκατοντάδων οικισμών της Αιτωλοακαρνανίας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων αύξησε την ακίνητη περιουσία των Αιτωλοακαρνάνων

Μπορεί φέτος μεσοσταθμικά στο σύνολο της χώρας ο ΕΝΦΙΑ να ήταν κατά 13% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι σημαντικές και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φέρουν αυξήσεις σε άλλους φόρους που υπολογίζονται βάσει της αντικειμενικής αξίας του κάθε ακινήτου.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι χαρακτηριστικά προς τούτο, ιδίως σε ό,τι αφορά την Αιτωλοακαρνανία. Φέτος η εφορία «βλέπει» την ακίνητη περιουσία των Αιτωλοακαρνάνων αυξημένη κατά 1,2 δισ. ευρώ, καθώς την προσδιορίζει πλέον στα 7,13 δισ. από τα 5,93 δισ. το 2021. Αυτό συνέβη γιατί φέτος εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων περίπου 200 οικισμοί σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Μέχρι χθες στο σύστημα εντάσσονταν σε επίπεδο οικισμών το Αγρίνιο και ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Βόνιτσα, η Αμφιλοχία, το Αιτωλικό, το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος. Η υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκε φέτος είναι στο σύστημα με αποτέλεσμα η αντικειμενική αξία των ακινήτων σε αρκετές περιοχές να αυξηθεί σημαντικά. Τέτοια παραδείγματα θα συναντήσει κανείς ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές -με σημαντική επισκεψιμότητα για τα δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας- όπως είναι το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας, τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και περιοχές του Αμβρακικού Κόλπου.

Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι λόγω της μείωσης του φόρου παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, οι Αιτωλοακαρνάνες συνολικά θα κληθούν βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ να πληρώσουν 3,7 εκατ. ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ, συγκεκριμένα από τα 25,7 εκατ. το 2021 21,9 εκατ. φέτος.

Από την άλλη βέβαια η ένταξη πολλών οικισμών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων γης ή πολλών ακινήτων, να πληρώσουν πολλαπλάσιο ΕΝΦΙΑ, αλλά, ο γενικός κανόνας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών πληρώνει λιγότερα.

Κατά 14,5% μειώθηκε φέτος ο ΕΝΦΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Μειωμένος κατά 12,85% είναι ο μέσος ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως προκύπτει από τα στατιστικά που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι 359.957 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 23,37 δισ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 84 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 17,08% σε σύγκριση με το 2021. Πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος ήταν μειωμένος κατά 3,7 εκατ. ευρώ από τα 25,7 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί το 2021, με τη μείωση να προσδιορίζεται στο 14,5%.