Η γέφυρα των στεναγμών!

Γράφει ο Γιώργος Σολτάτος

Κωμωδία ή τραγωδία;

Πάλεψαν για χρόνια οι πολίτες αυτής της xώρας ενάντια σε πολλούς και διάφορους, για να μπορέσουν να βρούνε το δίκιο και την αλήθεια! Άλλοτε ενάντια σε ξένους, άλλοτε ενάντια σε ντόπιους! Όμως τόσο η αδικία, όσο και το ψέμα, έχουν φαίνεται κοινό γονέα, παγκόσμιας και μοναδικής, εθνικότητας! Είναι τα ίδια σε όλους τους λαούς! Και τους ταλαιπωρούν το ίδιο!

Όμως εμείς σαν λαός, έχουμε και πολλά άλλα “πλεονεκτήματα”!! Ένα από αυτά είναι ότι οι ηγέτες που κερδίζουν στις εκλογές, μας θεωρούν πανέξυπνους τη βραδιά των εκλογών, ηλίθιους όλο τον άλλο καιρό! Δεν θα αναλωθώ σε πολλά διαχρονικά παραδείγματα, αλλά θεωρώ ότι το τελευταίο που διαπίστωσα, αξίζει το βραβείο της χρονιάς!

Συγκεκριμένα:
Τον Δεκέμβρη 2021, λόγω των βροχοπτώσεων (και όχι μόνο), κατέρρευσαν ή έπαθαν σημαντική ζημιά, οι δύο γέφυρες στον Εύηνο ποταμό στην περιοχή του Ευηνοχωρίου του νομού μας! Η γέφυρα της παλαιάς Εθνικής οδού, ηλικίας περίπου εξήντα χρόνων και η ιστορική σιδηροδρομική Κρυονερίου Αγρινίου που από τον προηγούμενο αιώνα βρίσκονταν σε αυτή την θέση! Μετά από συσκέψεις, διαβουλεύσεις, παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και παρ’ ολίγον λιτανείες, έγινε μία πρόχειρη, προσωρινή γέφυρα που συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού!

Βέβαια για να γίνει αυτό, πέρασαν περίπου πέντε μήνες! Βάλανε καμιά δεκαπενταριά σωλήνες, κατασκεύασαν και έναν πρόχειρο χωματόδρομο, μονής κατεύθυνσης και όλα εν τάξει! Αμ δε!

Και στις δύο όχθες, δίπλα στον δρόμο, βρίσκονται και οι εξής πινακίδες με το απαγορευτικό σήμα:
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, με μεγάλα κεφαλαία γράμματα!
Στον ίδιο στύλο των πινακίδων μία μικρότερη επισημαίνει:
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, με μικρότερα αλλά κεφαλαία γράμματα!

Εδώ αρχίζει το μπέρδεμα! Οι εν λόγω πινακίδες προϋπήρχαν ή μπήκαν μετά την κατασκευή του χωματόδρομου και της προσωρινής γέφυρας; Αν προϋπήρχαν, υπάρχει κάποια λογική, να μην προχωράνε οι πολίτες με τα οχήματά τους μέσα στο ποτάμι! Το ερώτημα είναι γιατί δεν αφαιρέθηκαν, όταν έγινε ο προσωρινός χωματόδρομος και η γέφυρα ή δεν μεταφέρθηκαν λίγο ποιό κάτω!

Αν τοποθετήθηκαν μετά, ποιοί τις τοποθέτησαν, με ποιά απόφαση και γιατί τις τοποθέτησαν; Απαγορεύεται η ΕΙΣΟΔΟΣ, που; Στο ποτάμι ή στον χωματόδρομο;
Αν απαγορεύεται η είσοδος στον χωματόδρομο, προκύπτει το ερώτημα: Φτιάξανε προσωρινό δρόμο και γέφυρα μόνο για κρατικά οχήματα;
Οι υπόλοιποι εν δυνάμει χρήστες, μπορούν να τον χρησιμοποιούν ή αν τον χρησιμοποιούν διαπράττουν παράβαση; Τι να υποθέσω, πατριώτες;

Ότι αν περάσω και είναι εκεί ο τροχονόμος θα με γράψει και θα πληρώσω πρόστιμο; Αν περνώντας πάθω κάποιο ατύχημα το Κράτος δεν έχει ευθύνη; Ή απλά δεν πρέπει να περνάω μέσα από τα νερά του Αμαζονίου; Κουτοπονηριά ή απύθμενη “Βλακεία”;

Επομένως μάλλον στην προκειμένη περίπτωση, μας θεωρούν επιεικώς “ηλίθιους”!! Αλλά ας προσέξουν!! Οι ηλίθιοι, ρίχνουν πολλές φορές, λεκτικές “σφαλιάρες” που κάνουνε πολύ κρότο! Τελειώνοντας παρακαλώ κάποιος αρμόδιος (Περιφερειάρχης, Βουλευτής ή όποιος άλλος γνωρίζει), να μου απαντήσει : Πόσα χρήματα εισέπραξε η Νέα Οδός, από το Κράτος για την “ελεύθερη” διέλευση των οχημάτων, στα διόδια της Γαβρολίμνης!