Συγκέντρωση των Λογιστών στη ΔΟΥ Αγρινίου : «Να σταματήσει η ΑΑΔΕ να μεταφέρει υποχρεώσεις στους λογιστές»

Καμπανάκι από τους λογιστές για την ανοργανωσιά της φορολογικής διοίκησης
Μόλις το ένα τρίτο των φορολογικών δηλώσεων έχει προχωρήσει και η προθεσμία λήγει στις 30/6

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρία προχώρησε σήμερα ο Σύλλογος Λογιστών και Φοροτεχνικών του Αγρινίου έξω από τα γραφεία της εφορίας στο Αγρίνιο.

Ο κλάδος εν γένει διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η φορολογική διοίκηση τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την πανδημία λειτούργησε με προχειρότητα μετακυλώντας μεγάλος βάρος των δικών της αβλεψιών στους λογιστές. Ο Σύλλογος Λογιστών επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου με το σύνολο των αιτημάτων του.

Ο Πρόεδρος του Σ.Λ.Φ.Ε.Ε. Αγρινίου & Περιχώρων Τάσος Προβίδας σε δηλώσεις του τόνισε ότι «στην περίοδο της πανδημίας το Κράτος δημιουργούσε πλατφόρμες μεταφέροντας ψηφιακές υποχρεώσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες στους λογιστές, αυτό όμως πρέπει να τελειώσει». Όπως επεσήμανε «δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς των δεδομένων των πολιτών στις αντίστοιχες πλατφόρμες. Όλο αυτό μεταφέρεται στα λογιστικά μας γραφεία δημιουργώντας πρόβλημα». Μεταξύ άλλων ο κ. Προβίδας ανέφερε ως παράδειγμα τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων που φέτος έχει συνδεθεί με την επικαιροποίηση των στοιχείων των φορολογουμένων και επειδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να επικαιροποιήσουν άμεσα τα στοιχεία τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι σύμφωνα με τον κ. Προβίδα να έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα μόλις το ένα τρίτο των φορολογικών δηλώσεων και η προθεσμία λήγει στις 30/6.

Αναλυτικά τα αιτήματα των Λογιστών – Φοροτεχνικών
• Αναστολή λειτουργίας των myDATA έως ότου:
α) μηχανογραφηθεί το σύνολο των επιχειρήσεων,
β) λυθούν τα προβλήματα επικοινωνίας που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα
γ) εκδοθεί ένας πλήρης οδηγός από την ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που προκύπτουν από την αποτύπωση στα ηλεκτρονικά βιβλία των φορολογικών και λογιστικών νομοθετημάτων που είναι σε ισχύ.
• Η επικαιροποίηση των στοιχείων των φορολογουμένων να αποδεσμευτεί από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2021.
• Μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όσο χρονικό διάστημα κριθεί ικανό ώστε να ανταπεξέλθουμε και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις και φυσικά να μην περιλαμβάνει τον μήνα Αύγουστο.
• Καμία υποχρέωση, χωρίς πρώτα να έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας και να έχουν συμφωνηθεί ο χρόνος προσαρμογής, κάθε νέας εφαρμογής.
• Θεσμοθέτηση με Υπ. Απόφαση κοινής διαρκούς επιτροπής από στελέχη της ΑΑΔΕ – Υπ. Οικονομικών και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για την επίλυση ερμηνευτικών και άλλων ζητημάτων τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των διαφόρων ηλεκτρονικών εφαρμογών που κάνει χρήση καθημερινά ο Λογιστής- Φοροτεχνικός.
• Να λειτουργήσει στην πράξη η ομάδα εργασίας μεταξύ Ο.Ε.Ε. και Υπουργείου Εργασίας που έχει συσταθεί και στην οποία να συμμετέχει και η ΠΟΦΕΕ.
• Αυτόματη δια λειτουργικότητα ΕΦΚΑ με ΚΕΑΟ και προτείνουμε να τρέχει αυτόματα σε μηνιαία βάση ο έλεγχος δηλωθέντων – καταβληθέντων έτσι ώστε το υπόλοιπο της οφειλής να μεταφέρεται αυτόματα και επικαιροποιημένα στο ΚΕΑΟ.
• Να νομοθετηθεί άμεσα η άδεια σοβαρής ασθένειας του λογιστή και άδεια μητρότητας για της λογίστριες με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες μας.
• Καθιέρωση του μήνα Αύγουστου ως περίοδο αδείας για τον κλάδο, με μετάθεση των δηλωτικών υποχρεώσεων.