ΚΑΠ με άλλα κριτήρια ζητά η επαρχία

Βολές για τη στάση της ΚΕΔΕ και το θεματικό συνέδριο που ξεχάστηκε  «Απολογία» Παπαστεργίου

Το θέμα που απασχολεί σχεδόν το σύνολο των Δήμων στην επαρχία είναι το ζήτημα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και των κριτηρίων κατανομής τους. Αυτό ετέθη και από τους Δημάρχους της περιοχής κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ στο Αγρίνιο παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου. Οι επαρχιακοί Δήμοι ζητούν να υπάρξουν και άλλα κριτήρια πέραν του πληθυσμιακού και αυτό γιατί οι επαρχιακοί Δήμοι εν αντιθέσει με τους Δήμους του Λεκανοπεδίου και των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν υποχρεώσεις στην ύδρευση, την αποχέτευση, την αγροτική οδοποιία, την αντιπλημμυρική προστασία, στις οποίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Αμφιλοχία Γιώργου Κατσούλα, που υπενθύμισε προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, πως το θεματικό συνέδριο για τους ΚΑΠ που είχε προταθεί να γίνει στο προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ δεν έγινε ποτέ… «Έχω ένα δήμο με έκταση 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και 17.000 πληθυσμό και στα ανταποδοτικά που βγαίνουν με βάση τη δόμηση θα πάρω 50 ευρώ στο ένα χιλιόμετρο, ενώ ο Πελετίδης σε 100 μέτρα στην Πάτρα θα πάρει 10.000 ευρώ. Με αυτά τα 50 ευρώ θα πρέπει να κάνω αποκομιδή σε αυτό το ένα χιλιόμετρο και να συντηρήσω τον οδοφωτισμό. Δεν γίνεται…» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατσούλας ζητώντας να υπάρξει δυναμικότερη αντίδραση από την ΚΕΔΕ στα ζητήματα αυτά.

Σε ανάλογο τόνο για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης ζητώντας πιο δυναμική αντίδραση από την ΚΕΔΕ. Μάλιστα ο Γ. Αποστολάκης πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι μια διαφορετική κατανομή των ΚΑΠ θα είχε νόημα, αλλά το ζητούμενο θα είναι να μην γίνεται διαχείριση της φτώχειας, θυμίζοντας όλοι οι τελευταίοι Πρωθυπουργοί είχαν προεκλογικά μιλήσει για τους παρακρατηθέντες πόρους από την Αυτοδιοίκηση, αλλά κανείς δεν έδωσε τίποτα… Σε αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου λέγοντας ότι πολλά προβλήματα θα ήταν λυμένα αν είχαν δοθεί αν όχι όλα τουλάχιστον ένα μέρος των παρακρατηθέντων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου σε απολογητικό τόνο υπενθύμισε ότι καθημερινά το προεδρείο της ΚΕΔΕ βρίσκεται σε διάφορα Υπουργεία διεκδικώντας για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο κατά την εκτίμησή του τόνισε ότι δεν θα είχε νόημα και κανένα αποτέλεσμα να κλείσουν οι Δήμοι –προτάθηκε και αυτό μεταξύ άλλων- ως μια κίνηση αντίδρασης απέναντι στα ανικανοποίητα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.