Δακτυλίωση λευκοπελαργών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για 8η συνεχή χρονιά η δακτυλίωση λευκοπελαργών (Ciconia ciconia) στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στις 9 και στις 20 Ιουνίου 2022, νεοσσοί από 10 πελαργοφωλιές (πέντε στο Νεοχώρι, τρεις στην Κατοχή, μία στην Πεντάλοφο και μία στη Μαγούλα) δακτυλιώθηκαν, πραγματοποιώντας παράλληλα ειδικές μετρήσεις. Φέτος, για πρώτη φορά από το 2015 που πραγματοποιείται η δράση, δακτυλιώθηκαν σε μια χρονιά 28 νεοσσοί.Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν τοποθετώντας στο αριστερό πόδι των νεοσσών ένα πλαστικό μαρκαρισμένο δακτυλίδι με στόχο την παρακολούθηση της μετανάστευσης τους. Για αυτή τη δράση χρησιμοποιήθηκαν δαχτυλίδια της Μονάδας Διαχείρισης και με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνεται η πάγια ανάγκη της Μονάδας Διαχείρισης να μαρκάρονται σε ετήσια βάση τα νεαρά των πελαργών για την συλλογή οποιασδήποτε χρήσιμης πληροφορίας. Παράλληλα αφαιρέθηκαν από 12 φωλιές είδη-αντικείμενα που μπορεί να δημιουργήσουν θέμα προς κίνδυνο στους ciconia όπως σπάγκους, σακούλες, λινάτσες, είδη ρουχισμού κα.

Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Διονύσιο Χρ. Μαμάση (Περιβαλλοντολόγος, MSc Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών), ο οποίος συνεργάστηκε εθελοντικά με τη Μονάδα Διαχείρισης και την κα. Κουτσογιάννη Κυριακή (επόπτης – φύλακας της Μ.Δ.), προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η φετινή δράση.

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ οφείλει να ευχαριστήσει θερμά το Δήμο Μεσολογγίου για την παροχή σχετικού καλαθοφόρου οχήματος και το ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου για την παρουσία τεχνικού προσωπικού ώστε να διεξαχθεί με ασφάλεια η όλη δράση. Ευχαριστούμε επίσης τους κ. Νικόλαο Νούλα (εργαζόμενος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) και τον κ. Λάμπρο Χαρέλο για τη συμμετοχή και βοήθεια τους στην προσπάθεια.

Τέλος, η Μονάδα Διαχείρισης θα ήθελε να ευχαριστήσει ειδικά την Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Κοινότητας Οινιάδων κας Γούργαρη – Θεοδωράκη Γερασιμούλας για την ευαισθητοποίηση της για την προστασία του είδους στο Εθνικό Πάρκο, καθώς μετά την αποστολή σχετικού αιτήματος της στη Μονάδα Διαχείρισης τοποθετήθηκαν την Παρασκευή 27 Μαΐου του 2022, δύο τεχνητές φωλιές πελαργών στο Νεοχώρι και στη Γουριά Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης και για την παρουσία και συμμετοχή της στη δράση. Η τοποθέτηση των φωλιών έγινε από το ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου με καλαθοφόρο του ΔΕΔΔΗΕ Ναυπάκτου τους οποίους ευχαριστούμε για την υποστήριξη τους.