Π. Παπαδόπουλος : Μαύρη ημέρα για την τοπική αυτοδιοίκηση! Φίμωση των δημοτικών παρατάξεων!

Η 28η Ιουνίου 2022 πρέπει να καταγραφεί ως μαύρη ημέρα στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής δημοκρατίας. Συγκεκριμένα με το άρθρο 44 σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που αναφέρεται στην «Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης – τροποποίηση παρ. άρθρ. 67 του Ν. 3852/2010» κορυφώνεται η ακραία παρέμβαση του ΥΠΕΣ σχετικά με την φίμωση των φωνών της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι λοιπόν, στη βάση της παραπάνω τροποποίησης, καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του δημοτικού συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του Δ.Σ. επί κατεπείγοντος θέματος που δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη, προκειμένου… να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αναφέρεται δε συγκεκριμένα ότι καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας καταστρατηγούσε την πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου!!
Επί του προκειμένου αξίζει ο παρακάτω σχολιασμός:
1. Η αντιδημοκρατική εκτροπή μετά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από τις εκλογές του 2019, συντελείται με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
2. Το ΥΠΕΣ και η ΚΕΔΕ είναι εκτεθειμένοι καθότι άλλες διαβεβαιώσεις μέχρι την ψήφιση της τελικής ρύθμισης υπήρχαν, προς τους αιρετούς όλης της χώρας.
3. Δήμοι, όπως ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και η τουλάχιστον ανεπαρκής δημοτική αρχή, “ωφελούνται” από την ως άνω ρύθμιση. Προφανώς εισακούστηκε ο τοπικός αυτοκράτορας και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του “ομοιοπάσχοντες” ανά την επικράτεια.
4. Ο ειδικός συνεργάτης – νομικός του Δήμου, παραπλάνησε – εν αγνοία του άραγε; – το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη έκτακτη (22/6) συνεδρίασή του, λέγοντας ότι έχει αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη – στην βάση εγκυκλίου που αναφέρονταν σε άλλο θέμα – ενώ καν δεν είχε έρθει προς συζήτηση στη Βουλή! Για το λόγο αυτό η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» απέσυρε το σχετικό ψήφισμα.
Ό,τι και να πεις κανείς, λίγο είναι. Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιου είδους πρακτικές ο θεσμός της Τ.Α. “κονιορτοποιείται”. Στο χέρι και στη δημοκρατική ευαισθησία όλων είναι η συγκεκριμένη διάταξη στην πράξη να αποτελέσει νεκρό γράμμα. Ίδωμεν…

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»