Κι άλλη παράταση για τις ΥΔΟΜ – Πιθανή ενίσχυση σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Σε τραγέλαφο εξελίσσεται η νομοθετημένη εδώ και 12 χρόνια υποχρέωση των μισών από τους 332 δήμους της χώρας, να συστήσουν και να θέσουν σε λειτουργία Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) προκειμένου να “αποσυμπιεστούν” από το μεγάλο όγκο των φακέλων οι άλλοι μισοί. Συνολικά 168 δήμοι, εδώ και χρόνια… αναγκάζονται να παρέχουν υποστήριξη σε γειτονικούς που είναι μικρότεροι, επειδή οι τελευταίοι δεν έχουν καθόλου προσωπικό.

Οι ΥΔΟΜ λειτουργούν υποστελεχωμένες μόνο σε 168 δήμους, ενώ για τους υπόλοιπους το υπουργείο Εσωτερικών το πάει από παράταση σε παράταση
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 168 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν σήμερα σε αντίστοιχους δήμους, 13 έχουν μέσον όρο έκδοσης άδειας οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 υπηρεσίες περίπου 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες. Επίσης, από τους 168 δήμους που διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης, στους 16 λειτουργούν μερικώς και υποστηρίζονται από γειτονικές υπηρεσίες, 4 δεν διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν μηχανικό, ενώ 28 απασχολούν μόνο έναν μηχανικό.

Η κατάσταση όμως είναι τραγελαφική, καθώς η σύσταση των νευραλγικών υπηρεσιών για τους δήμους πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Η τελευταία παράταση για τη διοικητική υποστήριξη των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) το 2021 έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος στις 31 Μαΐου 2022 και θεωρητικά θα έπρεπε οι δήμοι να συστήσουν και να λειτουργήσουν ΥΔΟΜ από την 1η Ιουνίου 2022. Και αντί η Πολιτεία που 12 χρόνια τώρα δίνει συνεχείς παρατάσεις, να στελεχώσει τις ΥΔΟΜ με αναγκαίο προσωπικό, σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών, προγραμματίζει με νέα διάταξη που πρόκειται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιό του και θα ψηφιστεί εντός του Ιουλίου να παρατείνει τη διοικητική υποστήριξη των ΥΔΟΜ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Στόχος αυτή τη φορά είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 όλοι οι δήμοι της χώρας να έχουν συστήσει και να λειτουργούν υπηρεσίες δόμησης και να μην δοθεί καμία νέα παράταση. Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση των υπηρεσιών με το άνοιγμα 150 οργανικών θέσεων προκειμένου να συνδράμουν το έργο των δήμων που έχουν συστήσει ΥΔΟΜ και εξυπηρετούν και γειτονικούς δήμους. Και εδώ, αν δεν πρόκειται για κάποια προεκλογική υπόσχεση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στο τέλος ποια ακριβώς κατανομή θα γίνει σε αυτές τις 150 θέσεις.

Πάντως το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και στους αιρετούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στο θέμα πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «πρέπει πλέον να τελειώνουμε με αυτήν την κυλιόμενη παράταση, η οποία δίνεται και ποτέ δεν παίρνουμε καμιά πιο ουσιαστική απόφαση σε σχέση με τη στήριξη των υπηρεσιών δόμησης» σχολίασε για να προσθέσει «οι δήμοι οι οποίοι θα αναλάβουν να έχουν ΥΔΟΜ, είπε ο κ. Παπαστεργίου, θα πρέπει να έχουν το προσωπικό και τους πόρους που απαιτούνται, χωρίς να επιβαρύνουν στην ουσία και τη δική τους λειτουργία».

Η εικόνα στην Αιτωλοακαρνανία

Στο Δήμο Μεσολογγίου η ΥΔΟΜ εξυπηρετεί τους Δήμους Ξηρομέρου και Ακτίου Βόνιτσας, που δεν διαθέτουν πλέον αντίστοιχη υπηρεσία. Ωστόσο η ΥΔΟΜ Μεσολογγίου διαθέτει μόλις τρεις υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατον η υπηρεσία να λειτουργήσει στοιχειωδώς και να διεκπεραιώσει ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων. Η ΥΔΟΜ Αγρινίου από την άλλη καλείται να εξυπηρετήσει τους Δήμους Θέρμου και Αμφιλοχίας. Η στελέχωσή της δεν είναι τόσο προβληματική όσο αυτής του Μεσολογγίου. Ωστόσο σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, έχει οριακά επαρκή στελέχωση στα Τμήματα Πολεοδομικών Εφαρμογών και Έκδοσης Αδειών Δόμησης τα οποία εξυπηρετούν σε ικανοποιητικό βαθμό τους Πολίτες. Όμως στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών (που ασχολείται με έλεγχο αυθαίρετων και επικίνδυνων κατασκευών) υπάρχει εδώ και πολύ καιρό σοβαρή υποστελέχωση, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Με τη νέα διάταξη του ΥΠΕΣ πάντως με το άνοιγμα θέσεων είναι πιθανό να υπάρξει μικρή ενίσχυση στις ΥΔΟΜ Αγρινίου και Μεσολογγίου.