Δ. Τραπεζιώτης : Δημαρχιακή απραξία στην ανοιχτή παθολογία του Νοσοκομείου Αγρινίου

Επίθεση στο Δήμαρχο Αγρινίου εξαπολύει ο Δ. Τραπεζιώτης λίγες ώρες πριν συζητηθεί το θέμα του Νοσοκομείου Αγρινίου και της υποστελέχωσής του στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. “Στα 9 χρόνια θητείας του ο κ. Παπαναστασίου μετράει δύο καταρρεύσεις του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, οι οποίες οφείλονται στην πολιτική που άσκησαν οι ομοϊδεάτες του κυβερνώντες και στη δική του ανοχή” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δ. Τραπεζιώτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο κ. Παπαναστασίου θα μείνει στην αυτοδιοικητική Ιστορία ως ο Δήμαρχος των ναυαγίων και των καταρρεύσεων. Το Αγρίνιο υποδιοικείται από το 2014 που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου η Δημοτική Αρχή Παπαναστασίου και ο αυτόματος πιλότος πλέον έχει χαράξει μακάβρια πορεία. Στα 9 χρόνια θητείας του ο κ. Παπαναστασίου μετράει δύο καταρρεύσεις του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, οι οποίες οφείλονται στην πολιτική που άσκησαν οι ομοϊδεάτες του κυβερνώντες και στη δική του ανοχή.

Το 2014 ζήσαμε ξανά το ίδιο έργο με την καρδιολογική κλινική να διαλύεται και να προκαλεί τεράστια προβλήματα στην όλη λειτουργία του νοσοκομείου με τα γνωστά και αλησμόνητα επακόλουθα. Σημειωτέον ότι η Καρδιολογική Κλινική έκλεισε για σχεδόν τρία χρόνια και επαναλειτούργησε το 2017. Το 2016 όμως κάτι άλλαξε και ο Δήμαρχος βγήκε μπροστά να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία διοργανώνοντας συλλαλητήριο. Τι είχε αλλάξει; Μα φυσικά η κυβέρνηση… Με alacarteλειτουργία στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, ο κ. Παπαναστασίου συνέχισε να οδηγεί σταθερά την πόλη σε ναυάγια. Το 2019 ο κ. Παπαναστασίου επανεκλέγεται Δήμαρχος και ταυτόχρονα επανέρχονται οι αγαπημένοι του ομοϊδεάτες στην κυβέρνηση. Ξανά μία από τα ίδια, με το Νοσοκομείο Αγρινίου να ακολουθεί φθίνουσα πορεία λειτουργίας.

Ακολούθησε η πανδημία που βρήκε το ΓΝΑ ανοχύρωτο να ορίζεται εν μια νυκτί ως «Νοσοκομείο αναφοράς COVID» από την 6η ΥΠΕ παρά τις έντονες, έγγραφες και δημόσιες αντιρρήσεις του συνόλου της Ιατρικής κοινότητας και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να δοθεί η μάχη ενάντια στην πανδημία από τους ελάχιστα εναπομείναντες Ιατρούς της Παθολογικής και ΜΕΘ σε συνθήκες και ρυθμούς εργασιακής εξόντωσης και χωρίς καμία έστω επιστημονική υποστήριξη από ειδικούς λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους. Ο κ. Παπαναστασίου όλο αυτό το διάστημα που ο χάρος θέριζε στο Αγρίνιο ήταν εξαφανισμένος, παγιδευμένος σε μικροπολιτικά και κομματικά πλαίσια που δεν του επέτρεπαν (και δεν ήθελε;) να αντιδράσει η έστω να εκφράσει καταγγελτικό λόγο προς την ηγεσία του Υπουργείου και 6ΗΣ ΥΠΕ για την αποκλειστική ευθύνη της υποστελέχωσης του ΓΝΑ και για τις συνθήκες που το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό έδιναν την μάχη ενάντια στην πανδημία.
Επίσης δεν μπόρεσε σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους φορείς να εξασφαλίσει την εφαρμογή στον Δήμο Αγρινίου των επιβαλλόμενων μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού με αποτέλεσμα, ειδικά κατά το 3ο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας, η πόλη να εμφανίζει εικόνα χάους. Αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να επιβαρυνθεί και να πιεσθεί σε σημείο που οι νοσηλείες ξεπερνούσαν ακόμα και τα ανώτατα όρια ασφαλείας.

Στις αρχές του 2020 Δημοτική Αρχή Παπαναστασίου «μπήκε σε καραντίνα». Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία απέναντι στη λαίλαπα της πανδημίας. Δεν διεκδίκησε από την κεντρική εξουσία να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου και «εμφανίστηκε» το καλοκαίρι του 2022 προκειμένου να διαχειριστεί ξανά τετελεσμένα γεγονότα, για τα οποία δεν έκανε τίποτα να τα αποτρέψει. Η μόνη παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου εν μέσω πανδημίας ήταν στις 2/12/2020 που συνάντησε στο Δημαρχείο τον κομματικό του φίλο και διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη και τον Αστυνομικό Διευθυντή αγνοώντας προκλητικά τον τότε διοικητή του ΓΝΑ κ. Τσώλη, που έπρεπε πρώτος να κληθεί σε αυτή τη συζήτηση, προφανώς για ιδεολογικούς και κομματικούς λόγους.

Η απαξίωση όμως του Νοσοκομείου Αγρινίου συνεχίστηκε με τις δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή, ο οποίος ανενδοιάστα μετέτρεψε τους θανάτους στη ΜΕΘ Covid σε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποπεμφθεί ο πρώην διοικητής.Που ήταν τότε ο Δήμαρχος να υποστηρίξει το νοσοκομείο και τους γιατρούς που έδιναν και δίνουν τη μάχη της πανδημίας; ΠΟΥΘΕΝΑ, γιατί είχε δώσει όρκο σιωπής…

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και συγκεκριμένα μετά την είδηση της παραίτησης του Διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής, ο κ. Παπαναστασίου «ξύπνησε» και επανερχόμενος στη σκληρή πραγματικότητα, άρχισε τάχα ανησυχεί για το μείζον πρόβλημα που προέκυψε λες και το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΓΝΑ εξαντλείται μόνο στην Καρδιολογική κλινική και όχι στην Χειρουργική, Ορθοπεδική, Μαιευτική και σε άλλα τμήματα. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια λήθαργου και κομματικής υπακοής, για να σώσει τα χαμένα, καταφεύγει υποκριτικά σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο μάλιστα επί σειρά ετών έχει απαξιώσει, προκειμένου να λάβει άφεση αμαρτιών και να φανεί ως πρωτεργάτης και να χρηστεί μπροστάρης αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί με σπασμωδικές και υποκριτικές κινήσεις να καλύψει τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει για την υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στο Αγρίνιο και επίσης με τη μέχρι σήμερα σιωπή και απραξία του δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συγκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου.

Η ΣΙΩΠΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.
Έτσι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν κρίνεται απλά ανεπαρκής και ανίκανη αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον του Δήμου Αγρινίου και των δημοτών.

Δημήτρης Τραπεζιώτης
Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων