Αιτωλοακαρνανία : Περιοχή προτεραιότητας για αιολικά, αλλά και περιορισμοί

Έρχεται νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ
Θεωρητικά 8% της έκτασης ανά δημοτική ενότητα για αιολικά

Πλησιάζει η ώρα για την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , με στόχο να τεθεί σε ισχύ εντός του πρώτου τετραμήνου του 2023.

Μάλιστα, το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στο οποίο κατέληξαν οι μελετητές παρουσιάστηκε στα μέλη της Επιτελικής Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης ΕΧΠ που συνεδρίασαν την περασμένη Τρίτη υπό τους γενικούς γραμματείς Ενέργειας και Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο θα αποτελέσει το «εργαλείο» της Πολιτείας το οποίο θα περιγράφει με σαφήνεια σε ποιες περιοχές θα απαγορεύεται και πού θα επιτρέπεται η χωροθέτηση σταθμών παραγωγής «πράσινης» ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά Εργα, κτλ), υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες.

Με στόχο και λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και λόγω της κατεύθυνσης του «πρασινίσματος» της ενέργειας να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ δίχως κωλύματα, ώστε η Ελλάδα να πιάσει τον νέο στόχο που θα τεθεί από το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο οποίος σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα είναι 24 GW ΑΠΕ (από περίπου 9 GW σήμερα).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου ΚΥΑ, για τα αιολικά πάρκα προστίθενται επιπλέον περιοχές αποκλεισμού από όσες ορίζει το ισχύον σήμερα πλαίσιο, οι οποίες περιλαμβάνουν τα χαρακτηρισμένα ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Στην Αιτωλοακαρνανία και σε άλλες φυσικά περιοχές της χώρας οι αντιδράσεις έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που η εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Πρόσφατες εξάλλου είναι οι περιπτώσεις της προσπάθειας (που τελικά εγκαταλείφθηκε) να αδειοδοτηθεί αιολικό πάρκο στη Βαράσοβα ή των ανεμογεννητριών στο Αράκυνθο, που προκάλεσαν αντιδράσεις των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατά τα φαινόμενα θα έχει το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ η χωροθέτηση αιολικών θα απαγορεύεται εντός ζωνών απολύτου προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης, ορίων των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας Ραμσάρ, Οικοτόπων προτεραιότητας των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) του Δικτύου Natura 2000, περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για χωροθέτηση σε Natura και δάση
Και μελέτη για την ορνιθοπανίδα: Η περίπτωση των Ακαρνανικών

Η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων θα επιτρέπεται σε Τόπους Κοινοτικής Σημασίας, στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (πλην των οικοτόπων προτεραιότητας) και στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000, υπό την προϋπόθεση σύνταξης μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Ειδικά για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, η αξιολόγηση θα πρέπει να συνεκτιμά και την ύπαρξη σημαντικών περιοχών για τα πουλιά (ΣΠΠ).
Για την περίπτωση χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων εκτός Natura, όπου εντοπίζεται ΣΠΠ, θα πρέπει ο φάκελος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης να περιλαμβάνει μελέτη η οποία θα εστιάζει στην ορνιθοπανίδα. Τέτοια περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αυτήν των Ακαρνανικών στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο κανόνας για τα ποσοστά κάλυψης

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους από αιολικές εγκαταστάσεις στις δημοτικές ενότητες που εμπίπτουν σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 8% της έκτασης ανά δημοτική ενότητα. Ωστόσο το ποσοστό μπορεί να αυξάνεται έως και 30% ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ) δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5%, ποσοστό που θα αυξάνεται έως και 50% με σύμφωνη γνώμη Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Αιτωλοακαρνανία πάντως, όπως και στο υφιστάμενο χωροταξικό των ΑΠΕ, κατατάσσεται στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας, θα παραμείνει σε αυτή καθώς εκτιμάται πως λόγω των περιορισμών στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του αιολικού δυναμικού και της πραγματικής δυνατότητας φιλοξενίας ενός αιολικού σταθμού (φέρουσα ικανότητα). Θεωρητικά λοιπόν το 8% της έκτασης κάθε δημοτικής ενότητας στην Αιτωλοακαρνανία μπορεί να καλυφθεί από ανεμογεννήτριες, ωστόσο με τους περιορισμούς που προστίθεται και τις προϋποθέσεις που τίθενται σε ειδικές περιπτώσεις, παραμένει άγνωστο κατά θα καλυφθεί η διαφορά αιολικού δυναμικού και φέρουσας ικανότητας.