ΧΥΤΑ Παλαίρου : Νέο «όχι» στο Μεσολόγγι για εναπόθεση απορριμμάτων

Επανάληψη όσων συνέβησαν το περασμένο Απρίλιο με ανάλογο αίτημα του Δήμου Μεσολογγίου προς το ΧΥΤΑ Παλαίρου έχουμε με το Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ να αρνείται εκ νέου την εναπόθεση απορριμμάτων από το Μεσολόγγι.

Ο Δήμος Μεσολογγίου επανήλθε με νέο του αίτημα για μεταφορά 3.000 επιπλέον τόνων απορριμμάτων, όμως ο Σύνδεσμος του ΧΥΤΑ Παλαίρου με οριακή πλειοψηφία αρνήθηκε.

Ο Δήμος Μεσολογγίου επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των απορριμμάτων, αλλά και το γεγονός ότι επίκεινται μεγάλες θερμοκρασίες ενόψει του επερχόμενου θέρους, επανήλθε με νέο του αίτημα. Ωστόσο για το θέμα υπήρξε ισοψηφία με την ψήφο του προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου, Θ. Κασόλα, να μετρά ως διπλή και να κρίνει επί της ουσίας την απόφαση.

Ο Θ. Κασόλας εκτίμησε πώς να πάει να παγιωθεί μια κατάσταση μόνιμης μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου και πως το αίτημα αυτό δεν έχει υποχρεωτικότητα όπως τα προηγούμενα που υπήρχε Υπουργική Απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ. Εξάλλου υπογράμμισε ότι ο ΧΥΤΑ Παλαίρου έχει συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων του Μεσολογγίου καθώς με προγενέστερες αποφάσεις του από το 2022 έχει αποδεχθεί τη μεταφορά 6.500 τόνων απορριμμάτων από το Δήμο Μεσολογγίου. Σε αυτή την κατεύθυνση αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν και η εισήγηση του νομικού συμβούλου του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Σημειώνεται επίσης ότι οι εκπρόσωποι του Δήμου Ξηρομέρου στο Σύνδεσμο, ο Δήμαρχος Γ. Τριανταφυλλάκης και ο αντιδήμαρχος Σ. Γερόλυμος, ήταν θετικοί στο αίτημα του Δήμου Μεσολογγίου. Δεν συνέβη το ίδιο όμως για το εκπροσώπους του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, τον πρόεδρο Θ. Κασόλα και το Δήμαρχο Γ. Αποστολάκη, που προβληματίζονται από το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Παλαίρου έχει αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια να δεχθεί σκουπίδια από διάφορες περιοχές της χώρας.