Νοσοκομεία : 45 κενά βλέπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, 31 ιεραρχεί η Διοίκηση

Πως ιεραρχεί η διοίκηση τα κενά

Πολύς λόγος γίνεται για τις κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας αντιδρώντας στα προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση ζητά την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στην ιατρική υπηρεσία των δύο νοσοκομείων.

Ωστόσο κάτι τέτοιο καταλαβαίνει πολύ καλά κάνεις ότι είναι ανέφικτο να γίνει και έτσι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ιεράρχηση των κενών οργανικών θέσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τι πιστεύει η ίδια η διοίκηση των Νοσοκομείων.

Μετά λοιπόν από σχετική εισήγηση του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Αγρινίου στο νοσοκομείο καταγράφονται 20 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, οι οποίες κατατάσσονται με την εξής ιεράρχηση:
1. Γενικής Χειρουργικής επιμελητής β
2. Γενικής Χειρουργικής επιμελητής β
3. Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας ή χειρουργικής για ΜΕΘ θέση διευθυντή
4. Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας για το αιματολογικό επιμελητής β
5. Μαιευτική-Γυναικολογία θέση διευθυντή
6. Καρδιολογίας επιμελητής β
7. Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής ή Αναισθησιολογίας για τη ΜΕΘ με ειδίκευση στην εντατικολογία επιμελητής α
8. Παθολογίας ή Χειρουργικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ ή γενικής ιατρικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική προνοσοκομειακή περίθαλψη για το ΤΕΠ επιμελητής β
9. Ουρολογίας θέση διευθυντή
10. Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας ή Παθολογίας επιμελητής β
11. Γενικής Χειρουργικής επιμελητής β
12. Ωτορινολαρυγγολογίας επιμελητής β
13. Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή αιματολογίας για την αιμοδοσία επιμελητής β
14. Οφθαλμολογίας επιμελητής β
15. Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας για την αιμοδοσία επιμελητής β
16. Ωτορινολαρυγγολογίας θέση διευθυντή
17. Ορθοπαιδικής επιμελητής β
18. Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης επιμελητής β
19. Ορθοπαιδικής επιμελητής β
20. Γαστρεντερολογίας επιμελητής β

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κενά αυτά προέκυψαν από 12 συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις γιατρών, η πλειοψηφία των οποίων έλαβε χώρα στη διάρκεια του 2021. Αν και υπάρχουν κενά που παραμένουν ακάλυπτα λόγω συνταξιοδοτήσεων από το 2018.

11 ιεραρχημένα κενά στην ιατρική υπηρεσία υπάρχουν στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου και αυτά σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των νοσοκομείων είναι τα εξής:
1. Αιματολογίας ή Παθολογίας επιμελητής α
2. Αναισθησιολογίας επιμελητής β
3. Παιδιατρικής επιμελητής β
4. Νευρολογίας επιμελητής β
5. Ορθοπαιδικής επιμελητής β
6. Οφθαλμολογίας επιμελητής β
7. Μικροβιολογίας επιμελητής β
8. Αιματολογίας επιμελητής β
9. ΩΡΛ επιμελητής β δ
10. Μαιευτικής-Γυναικολογίας επιμελητής β
11. Ψυχιατρικής επιμελητής β

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση τα κενά προκύπτουν στις περισσότερες περιπτώσεις από συνταξιοδοτήσεις γιατρών. Συγκεκριμένα έξι κενά υπάρχουν από συνταξιοδοτήσεις γιατρών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον δύο από αυτά προκύπτουν από συνταξιοδοτήσεις που έλαβαν χώρα το 2019.

Θα πρέπει να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση ότι σε σχέση με όσα υποστηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας για τα κενά στους γιατρούς υπάρχει ένα χάσμα… με την διοίκηση των δύο Νοσοκομείων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για 45 κενές οργανικές θέσεις (26 στο Νοσοκομείο Αγρινίου και 18 στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου), ενώ η διοίκηση των δύο Νοσοκομείων ιεραρχεί μόνο 31 θέσεις συνολικά.