Γιατρούς δεν έχουν τα νοσοκομεία, αλλά ο Καρβέλης θα φέρει… τεχνητή νοημοσύνη

Αλλού για αλλού

Ως χώρα είναι αλήθεια πως έχουμε μείνει αρκετά πίσω στα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη μάλιστα βρίσκει πια εφαρμογή σε παρά πολλούς τομείς, που ενδεχομένως δεν μπορούσε να φανταστεί ο κοινός νους. Όμως ως χώρα έχουμε μείνει πολύ πίσω και στα αυτονόητα.

Παράδειγμα ο τομέας της Υγείας, όπου τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα από την υποστελέχωση, κλινικές αιχμής αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες σε επίπεδο νομού και κρίσιμα τμήματα υπολειτουργούν. Παρόμοια εικόνα και στα Κέντρα Υγείας, όπου εκεί βέβαια κυριαρχεί το ζήτημα της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία προκαλεί εντύπωση η στάση της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή της Γ. Καρβέλη να αναφέρεται σε μεγαλεπήβολα σχέδια για τα νοσοκομεία, όταν λείπουν τα αυτονόητα. Πρόσφατα ο Γ. Καρβέλης προέβη σε δηλώσεις σε εφημερίδα των Πατρών για τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ με το Εργαστήριο Υγειοφυσικής και Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία ευθύνης της 6ηΥΠΕ ένα σύστημα παρακολούθησης, ελέγχου και πρόβλεψης της διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ένα σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα η 6ηΥΠΕ έκρινε σκόπιμο το συγκεκριμένο δημοσίευμα να το αναπαράξει στην επίσημη ιστοσελίδα της, αλλά και στο facebook κάνοντας μάλιστα tag τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη…

Δηλαδή στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας θα «χαροπαλεύουν» οι χειρουργικές κλινικές να βγάλουν εφημερίες για όλο το μήνα, οι λίστες των χειρουργείων θα μακραίνουν συνεχώς, αλλά θα έχουμε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις…. Δεν απαξιώνουμε ούτε το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ούτε φυσικά την τεχνητή νοημοσύνη, όμως ας προσγειωθούμε λίγο και στη σκληρή πραγματικότητα και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.