Με λιγότερες έδρες φουντώνει η μάχη κομμάτων και των συνυποψήφιων

Είτε μια έδρα, είτε δύο χάσει η Αιτωλοακαρνανία λόγω της απογραφής και της μείωσης του πληθυσμού κατά 9%, το βέβαιο είναι ότι η μάχη του σταυρού μεταξύ των υποψηφίων και ιδίως στα μεγάλα κόμματα θα ενταθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε όλα τα σενάρια η έδρα του ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία τίθεται εν αμφιβόλω μετά από πολλές δεκαετίες, όπου το ΚΚΕ κατάφερνε άνετα συνήθως στην πολυεδρική Αιτωλοακαρνανία να εκλέξει βουλευτή. Σίγουρα τα πράγματα δυσκολεύουν και για την έδρα του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως τόσο πολύ αφού το κόμμα στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, παραδοσιακά πετυχαίνει καλύτερο ποσοστό από το πανελλαδικό του.

Εκεί που δύσκολα γίνονται εκτιμήσεις είναι για τα μεγάλα κόμματα και αυτό γιατί πολλά πράγματα εξαρτώνται συνήθως από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, που κανείς φυσικά δεν το ξέρει, όπως και την όποια τοπική διαφοροποίησή του. Για παράδειγμα, το 2019 στην Αιτωλοακαρνανία μπορεί η νίκης της ΝΔ να ήταν λίγο μικρότερη από την πανελλαδική της, αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει τέσσερις έδρες, χάρις τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα και τα υπόλοιπα που προέκυψαν, έδωσαν μια δεύτερη έδρα στο ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Στην περίπτωση μάλιστα που οι έδρες της Αιτωλοακαρνανίας γίνουν πέντε από επτά, θα είναι πολύ δύσκολο έως θαύμα για το πρώτο κόμμα να εκλέξει τρεις βουλευτές. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις αν δει κανείς τα αποτελέσματα σε άλλες εξαεδρικές περιφέρειες όπου οι έδρες πήγαν ακόμη και 4-2, όμως συνήθως μιλάμε για περιπτώσεις όπου δεν υπήρχαν αυξημένα ποσοστά στα μικρότερα κόμματα, όπως συμβαίνει στην Αιτωλοακαρνανία με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Αν τελικά η Αιτωλοακαρνανία περιοριστεί στις πέντε έδρες δεν αποκλείεται να δούμε το δεύτερο με το τρίτο κόμμα να δίνουν μάχη για την τέταρτη ή την πέμπτη έδρα, αναλόγως και των πανελλαδικών ποσοστών. Υπό αυτό το πρίσμα ούτε η δεύτερη έδρα για το δεύτερο κόμμα μπορεί να θεωρείται δεδομένη στην Αιτωλοακαρνανία. Σε κάθε περίπτωση ακόμη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η απώλεια δύο εδρών για την Αιτωλοακαρνανία. Στην απογραφή του 2011, όπου απωλέσθη η όγδοη έδρα η μείωση του πληθυσμού ήταν της τάξης των 13.500 σε απόλυτους αριθμούς. Τώρα με απώλεια 19.000 θα χαθούν δύο έδρες άραγε;