XYTA Στράτου : Πολύ μετά τη διαπίστωση του κορεσμού η μελέτη για την αύξηση της ζωής του

Σε μελέτη για την αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Στράτου προχωρά ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Στράτου.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν στα τέλη του 2021 προέκυψε το «εντέλλεσθε» του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μεταφορά 3.000 τόνων απορριμμάτων από το Μεσολόγγι στο ΧΥΤΑ Στράτου, λόγω της αναστολής λειτουργίας του εκεί ΧΥΤΑ, ο Δήμος Αγρινίου επικαλούμενος τις συνθήκες κορεσμού που έχουν δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ Στράτου και τον περιορισμένο χρόνο ζωής του, αρνήθηκε να εκτελέσει το «εντέλλεσθε» του Υπουργείου. Τότε μάλιστα, στα τέλη του 2021, από τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου γίνονταν λόγος για 12 μήνες ακόμη στη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ Στράτου.

Έτσι λοιπόν σήμερα «τρέχει» η «Μελέτη έργων και σχεδιασμός/αλληλουχία εργασιών για την αύξηση της διάρκειας ζωής των υφισταμένων κυττάρων Κ1-Κ3 του ΧΥΤΑ». Η μελέτη αυτή, είναι αναγκαία για την διαμόρφωση των λειτουργούντων κυττάρων Κ1-Κ3 του ΧΥΤΑ, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους έως την κατασκευή και λειτουργία του έργου Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που έχουν δημοπρατηθεί και των έργων επέκτασης του ΧΥΤΥ (κύτταρα Κ4-Κ7), που πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα, αλλά θα ολοκληρωθούν σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης µε τον ανάδοχο.

To ερώτημα όμως που μοιραία ανακύπτει είναι γιατί ενώ γίνονταν λόγος για κορεσμό από τα τέλη του 2021 του ΧΥΤΑ και για ένα περίπου χρόνο «εναπομείνασας ζωής», χρειάστηκε να φτάσουμε στο Μάιο του 2022 για να ανατεθεί η μελέτη; Αυτή τη στιγμή θεωρητικά τουλάχιστον υποτίθεται ότι ο ΧΥΤΑ έχει μόνο πέντε «ζωής»;