Βζιιιν στα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία : ΕΔΕ του ενός στο άλλο

Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου: ΕΔΕ για την εφημέρευση σε επίπεδο νομού

Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ζήτησε ομόφωνα το ΔΣ του διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου για την προβληματική συνεργασία των χειρουργικών τομέων των δύο νοσοκομείων κατά το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα ζητείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών σε στελέχη του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και αυτό γιατί προκύπτουν ερωτηματικά για το εάν και κατά πόσο τηρήθηκαν τα «συμφωνηθέντα» μεταξύ των δύο Νοσοκομείων για την εφημέρευση του χειρουργικού τομέα σε επίπεδο νομού, ως αναγκαιότητα λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για διασυνδεόμενα νοσοκομεία με ενιαία διοίκηση, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες υγείας “απογειώνονται”… βζιιιν

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ των Νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας είχε αποφασίσει η εφημέρευση των χειρουργικών τομέων Αγρινίου και Μεσολογγίου να γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο Μεσολόγγι, καθώς και κάθε 2ο και 4ο Σαββατοκύριακο. Όλες οι υπόλοιπες μέρες του μήνα στο Αγρίνιο. Συνολικά 12 ημέρες στο Μεσολόγγι και 18 ημέρες το Αγρίνιο. Το θέμα όμως είναι μάλλον αυτή η απόφαση δεν τηρήθηκε εκείνο το Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Κάτι που σε κάθε περίπτωση θα διερευνήσει η ΕΔΕ που θα γίνει από την 6η ΥΠΕ.

Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει θέμα, όχι απλά ασυνεννοησίας ανάμεσα στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, αλλά και όπως έχει συμβεί και άλλη φορά στο παρελθόν οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων βγαίνουν με τέτοιο, ώστε να μην είναι λειτουργικές. Για παράδειγμα, δεν εφημερεύουν ταυτόχρονα αναισθησιολόγος και χειρουργός, εφημερεύει μόνο ένας από τους δύο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ένα έκτακτο χειρουργείο. Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι συνέβη και πρόσφατα με την εφημέρευση σε επίπεδο νομού.

Νέα απόφαση για εφημέρευση χειρουργικής και μαιευτικής αποκλειστικά στο Αγρίνιο για όλο το μήνα

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΣ των Νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, διόλου τυχαία ως φαίνεται, αποφάσισε –ανατρέποντας την προηγούμενη απόφασή του- πλέον η εφημέρευση σε επίπεδο νομού για όλες τις μέρες του μήνα να γίνεται μόνο στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Έτσι η απόφαση προβλέπει τη μετακίνηση των γιατρών του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου καθώς επίσης και να καλύπτουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Μεσολογγίου για τυχόν προσερχόμενα περιστατικά, που θα τα σταθεροποιούν και εφόσον χρήζουν δευτεροβάθμιας φροντίδας ή νοσηλείας θα τα διακομίζουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι στην απόφαση αυτή του ΔΣ μειοψήφησαν η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Ελένη Φιλιπποπούλου και ένα ακόμη μέλος του ΔΣ.