«Βυζαντινά χειρόγραφα» : Έκθεση της Αικατερίνης Μπαλωμένου-Μαλλά στη Ναύπακτο

ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑ.indd

11-15 Αυγούστου 2022 στο κτήριο Τσώνη

Με τη στήριξη του Δήμου Ναυπακτίας, η ζωγράφος-αγιογράφος Αικατερίνη Μπαλωμένου-Μαλλά παρουσιάζει στο κτήριο Τσώνη (ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής) την Έκθεσή της «Βυζαντινά Χειρόγραφα».
Όπως αναφέρει η ίδια η ζωγράφος-αγιογράφος: «Η ενασχόλησή μου με την Αγιογραφία μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω έναν μοναδικό θησαυρό. Η Έκθεση «Βυζαντινά Χειρόγραφα» στοχεύσει στο να αναδείξει την ομορφιά των Κειμένων της Ορθοδοξίας που υπάρχουν σε Μοναστήρια, σε μουσεία και σε βιβλιοθήκες, τα οποία είναι διακοσμημένα με απίστευτα ζωγραφικά θέματα. Θέματα, που άλλοτε απεικονίζουν σκηνές της Χριστιανικής Ιστορίας και άλλοτε λουλούδια, φύλλα, πουλιά και δράκους και αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της βυζαντινής ζωγραφικής τέχνης».

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 11-15 Αυγούστου
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, ώρα 20:00’

ΗΜΕΡΕΣ – ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Πέμπτη 11/8, Παρασκευή 12/8, Σάββατο 13/8 και Δευτέρα 15/8 => 19:00 – 22:00
Κυριακή 14 Αυγούστου => 10:00-12:00 και 19:00-22:00

Λίγα λόγια για την Αικατερίνη Μπαλωμένου-Μαλλά
Είναι ζωγράφος-αγιογράφος, πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών Ρώμης, Μέλος Ε.Ε.Τ.Ε. και κατάγεται από την Ναύπακτο. Αρχικά σπούδασε μουσική λαμβάνοντας το Πτυχίο Ωδικής από το Ελληνικό Ωδείο. Παράλληλα έκανε τα πρώτα της βήματα στη ζωγραφική και την Αγιογραφία στην Ναύπακτο, για να συνεχίσει αργότερα στην Πάτρα και έπειτα στην Αθήνα ως μαθήτρια στο εργαστήρι του καταξιωμένου Ζωγράφου–Αγιογράφου Χρήστου Λιόνδα. Οι σπουδές της θα ολοκληρωθούν στην Ιταλία, με την φοίτησή της στο τμήμα ζωγραφικής της σχολής Καλών Τεχνών της Ρώμης από όπου θα αποφοιτήσει το 1993.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και από το 1996 εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε δημόσια Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης διδάσκοντας καλλιτεχνικά, ελεύθερο & γραμμικό Σχέδιο και Ιστορία της Τέχνης, ενώ συνεχίζει την ενασχόλησή της με την αγιογραφία, την ζωγραφική το ψηφιδωτό.

Έχει αγιογραφήσει τρείς εκκλησίες στην περιοχή Ναυπακτίας και έχει φιλοτεχνήσει φορητές εικόνες για Τέμπλα Ιερών Ναών σε Ναύπακτο και Αθήνα. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις Αγιογραφίας στη Ναύπακτο στη Πάτρα και στην Αθήνα στην ‘‘Γκαλερί Πιερίδη‘‘. Έργα της έχουν παρουσιαστεί και σε ατομικές εκθέσεις το 1984 στη Ναύπακτο, το 1986 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κέρκυρας, το 1987 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το 1996 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου και το 1998 στην γκαλερί «Θόλος» στην Αθήνα.