Δυτική Ελλάδα – ΕΦΚΑ: Πάνω από 50.000 συντάξεις έχουν εκδοθεί!

Στο 94% η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Την σύνταξή του έχει λάβει τo 93% των συνταξιούχων που έχει υποβάλλει αιτήσεις για κύρια σύνταξη, από το 2016 έως και το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 92,63% των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, έχει εκκαθαριστεί και απομένει, ένα 7% που αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο βασικός στόχος για συνολική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είναι «κάθε μέρα και πιο κοντά».

Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο με τις συντάξεις που εκδοθεί να φτάνουν το 93,98% επί του συνόλου των αιτημάτων. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία προκύπτουν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) Δυτικής Ελλάδα και αφορούν τις κύριες συντάξεις, επί του συνόλου των 53.439 αιτημάτων (μέχρι τον Ιούνιο του 2022) έχουν εκδοθεί 50.220 συντάξεις. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε χρονιά οι αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων ήταν περισσότερες φτάνοντας σχεδόν τις 11.000 το 2021 έναντι π.χ. περίπου 4.500 αιτημάτων που είχαν υποβληθεί το 2016.

Το ρεκόρ εκδόσεων στις συντάξεις κατά το πρώτο εξάμηνο το 2022, οδήγησε και σε σημαντική αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του e-ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 705 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο του 2022 ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ (μείωση της τάξης του 89%). Η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 είναι περίπου 80%. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΦΚΑ, η ραγδαία αυτή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους οφείλεται στην μαζική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που συνοδεύτηκαν και με την καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι, έχει αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος ενώ από τον 6/2022 έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρεθεί οι οφειλές των υποψηφίων συνταξιούχων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Λόγω μάλιστα των οφειλών που δημιουργήθηκαν προφανώς τα τελευταία έτη, είναι ενδεικτικό ότι στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ κατά περίπου 22,5 εκατ. ευρώ.