Π.Υ. Αιτωλοακαρνανίας : Άλλη εικόνα έχει η Πολιτική Προστασία για τις ελλείψεις σε προσωπικό

173 πυροσβέστες και 24 επιπλέον της κατανομής στις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού, την ώρα που οι συνδικαλιστές μιλούν για 50 περίπου κενά

Σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας.

Τα προβλήματα της έλλειψης του προσωπικού «λύνονται» εκ των ενόντων, με μετακινήσεις προσωπικού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα συχνά απλώς τα κενά να μετατίθενται…

Τέτοιες καταγγελίες έχουν γίνει και κόμματα τις αντιπολίτευσης, αλλά και από συνδικαλιστές στο χώρο του Πυροσβεστικού Σώματος. Για παράδειγμα η Ένωση Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων εκτιμά ότι τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή ξεκινούν από τη μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και κυρίως σε μόνιμο προσωπικό. Και αυτό γιατί μετά την ψήφιση του 4662/2020 και την κατανομή του προσωπικού που ακολούθησε, στην Αιτωλοακαρνανία άρχισε η αποψίλωση λόγω των μεταθέσεων καθώς οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην περιοχή φαίνονται πια υπεράριθμες. Ωστόσο οι ελλείψεις σε προσωπικό εκτιμώνται σε 40 με 50 άτομα για τις υπηρεσίες του νομού.

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας από την πλευρά του πάντως κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ, ειδικά για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, κάνει λόγο για 24 επιπλέον πυροσβέστες στο σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα με γραπτή του απάντηση ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, υπογραμμίζει ότι με το άρθρο 151 του ν. 4662/ 2020, ρυθμίζεται η κατανομή της υπηρετούσας δύναμης στο Πυροσβεστικό Σώμα, με κριτήριο τις ιδιαίτερες επιχειρησιακές του ανάγκες. Τούτου δοθέντος, δυνάμει της υπ’ αριθ. 79240 Φ.102.2/ 31.12.2021 Διαταγής, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος προέβη στην κατανομή συνολικής υπηρετούσας δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στις λειτουργούσες Υπηρεσίες αυτού για το έτος 2022 -μεταξύ άλλων- και για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία -βάσει δυναμολογίου- υπηρετούν 173 πυροσβεστικοί υπάλληλοι (μέχρι το βαθμό του Πυρονόμου), δηλαδή 24 επιπλέον της υπόψη κατανομής.

14.616 η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης της χώρας

Πάντως το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με αφορμή και τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές σε Πεντέλη, Δαδιά, Ηλεία κτλ υπολογίζει τη συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης της χώρας μας σε 14.616 πυροσβέστες και πυροσβέστριες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι προσελήφθησαν από 1η Μαΐου και εντάχθηκαν άμεσα στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, προσελήφθησαν 500 νέοι δασοκομάντος, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και μαζί με τους 90 εκπαιδευτές τους κατανεμήθηκαν και επιχειρούν ήδη από έξι περιοχές της χώρας.