Παρέμβαση Φαρμάκη και ΕΝΠΕ για το αφορολόγητο των covid ενισχύσεων

Έπεισαν τουλάχιστον το ΥΠΕΣ

Απίστευτο και όμως αληθινό. Τα χρήματα που πήραν οι επιχειρήσεις αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως covid ενισχύσεις μέσα από το ΕΣΠΑ των Περιφερειών της χώρας, το Κράτος είναι έτοιμο να τα φορολογήσει. Το θέμα έχει θορυβήσει και εδώ και καιρό και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που μέσα από δύο επιμέρους κύκλους έχει δώσει 50 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής. Με πρωτοβουλία του Νεκτάριου Φαρμάκη το θέμα ήρθε και στην Ένωση των Περιφερειών (ΕΝΠΕ), η οποία κατέθεσε επίσημο αίτημα προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Σε πρώτη φάση η ΕΝΠΕ φαίνεται ότι έπεισε τουλάχιστον το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο μάλιστα συνέταξε σχετική πρόταση για το αφορολόγητο και το ακατάσχετο αυτών των covid ενισχύσεων. Μάλιστα όπως πληροφορείται η στήλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών έστειλε τη σχετική θετική εισήγησή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνονται ότι το αίτημα της ΕΝΠΕ κρίνεται εύλογο, καθώς οι εν λόγων ενισχύσεις έχουν σκοπό όμοιο με αυτό των ενισχύσεων που απαλλάσσονται από φορολόγηση κ.λπ. δυνάμει άρθρου 32 του ν. 4801/20211.

Τι λέει όμως το συγκεκριμένο άρθρο;;; Προβλέπει το αφορολόγητο και το ακατάσχετο των ενισχύσεων των πληττόμενων από την πανδημία, που εδόθησαν μέσω ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα, αυτή των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, των τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων κτλ.

Και τώρα είναι να αναρωτιέται κανείς; Οι φωστήρες που συνέτασσαν αυτή τη διάταξη, τη ψηφισμένη από το 2021, δεν σκέφτηκαν ότι έπρεπε να συμπεριλάβουν και τις υπόλοιπες παρόμοιες περιπτώσεις ενισχύσεων μέσω του ΕΣΠΑ…; Μάλλον όμως το Δημόσιο με τη γνωστή κουτοπονηριά του σκέφτηκε, θα τους εξαιρώ λίγους – λίγους από την παράλογη φορολόγηση, ανάλογα με το ποιος διαμαρτύρεται, ποιος φωνάζει περισσότερο ή που θα «βρω» τις περισσότερες ψήφους…