Ξεκινούν τα έργα για την προσωρινή γέφυρα στον Εύηνο

Θέμα ημερών είναι η έναρξη των εργασιών στον Εύηνο περίπου 8 μήνες μετά την κατάρρευση των γεφυρών στην περιοχή το Δεκέμβριο του 2021. Αρχική ενημέρωση του Υπουργείου προς τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής ήταν πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα 23 Αυγούστου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μικρή χρονική καθυστέρηση μερικών 24ωρων, αλλά σε κάθε περίπτωση τα έργα θα ξεκίνησουν τις εναπομείνασες μέρες του Αυγούστου.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών του Ευήνου τους τελευταίους δύο μήνες έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό χάρις την πρόχειρη γέφυρα που κατασκευάστηκε μέσα από το ποτάμι, ωστόσο πρόκειται για μια λύση που δύσκολα θα αντέξει το χειμώνα, που η στάθμη των νερών του ποταμού θα ανέβει και επιπλέον πρόκειται για μια «ημιπαράνομη» λύση που τυπικά αφορά μόνο τα κρατικά οχήματα για διέλευση σε έκτακτες ανάγκες, στην πράξη όμως χρησιμοποιείται από όλους.

Έτσι το Υπουργείο Υποδομών θα προχωρήσει στην κατασκευή μιας ενδιάμεση λύσης για την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών του Ευήνου, μέχρι να περάσουν τα περίπου δύο χρόνια που απαιτούνται για την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας. Εξάλλου εδώ και αρκετές εβδομάδες οι κάτοικοι του Γαλατά και του Κρυονερίου έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμοδίους με το σκεπτικό πως το καλοκαίρι, που ενδείκνυται για τέτοιες εργασίες περνά ανεκμετάλλευτο. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή και ευρύτερες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του συνολικού «πακέτου» των αντιπλημμυρικών κατά μήκος της Ιόνιας Οδού.

Οι εργασίες στον Εύηνο «ξεμπλοκάρουν» μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να μην χαρακτηρίσει μνημείο την παρακείμενη σιδηροδρομική γέφυρα του ΟΣΕ, που και αυτή υπέστη σημαντικές βλάβες από τις πλημμύρες. Η κατεδάφιση της γέφυρας του ΟΣΕ θα διευκολύνει σύμφωνα με τους τεχνικούς του Υπουργείου Υποδομών όχι μόνο τις εργασίες για την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας, αλλά συνολικότερα τις εργασίες στην περιοχή.

Η ενδιάμεση λύση για την επικοινωνία των κατοίκων εκατέρωθεν του Ευήνου από τη στιγμή που οι εργασίες θα ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το πολύ σε δύο μήνες. Μάλιστα από αυτή τη γέφυρα θα περάσουν και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, δηλαδή οι αγωγοί ύδρευσης για το Μεσολόγγι και τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, που περνούσαν από την παλιά οδική γέφυρα.