Έβδομη παράταση στο αποχετευτικό Παναιτωλίου – Καινούργιου

12 χρόνια «φαγούρα»

Μια ακόμη παράταση έλαβε το πολύπαθο έργο του αποχετευτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων του Δήμου Αγρινίου. Το έργο έλαβε πρόσφατα την έβδομη (!) κατά σειρά παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσής του από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέχρι τις 31-05-2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε αρχική προθεσμία περαίωσης στα μέσα του 2018 και έκτοτε λαμβάνει απανωτές παρατάσεις, καθώς πορεύεται μέσα από διαδοχικά προβλήματα, που φαίνεται να μην έχουν τελειωμό. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι καθώς πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και έχει ήδη γίνει «γέφυρα» στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο, θα πρέπει εντός του 2023 να ολοκληρωθεί για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης και μείνει ημιτελές.

Το αποχετευτικό του πρώην Δήμου Θεστιέων αυτή τη φορά μεταξύ άλλων έχει μείνει πίσω λόγω της καθυστέρησης στη χορήγηση της άδειας τομής στις Επαρχιακές Οδούς, ενώ εκκρεμεί η σύνταξη του ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών (Α.Π.Ε.) ο οποίος περιλαμβάνει και την τροποποίηση της μελέτης για την επίλυση προβλημάτων κατασκευής του έργου. Αποτέλεσμα αυτού είναι σήμερα να δημιουργείται πρόβλημα στην οριστική αποκατάσταση του οδοστρώματος. Επιπλέον λόγω στενότητας χώρου και των υφιστάμενων δικτύων υποδομής διαπιστώθηκε ότι απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της χωροθέτησης του αντλιοστασίου. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις αιτίες της νέας παράτασης, όπως περιγράφονται στο σκεπτικό της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, είναι η μεγάλη αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής προκλήθηκε σημαντική καθυστέρηση στην τροφοδότηση του εργοταξίου με υλικά και αδυναμία ολοκληρωτικής εκτέλεσης του έργου όλο το προηγούμενο διάστημα και απαιτείται οικονομική τακτοποίηση σε εφαρμογή των κείμενων διατάξεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2010 οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η μη ολοκλήρωσή του σχεδόν 12 ολόκληρα χρόνια μετά κρατά τη συγκεκριμένη παραλίμνια περιοχή σε μη συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ «για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων».

Έξι χρόνια στον πάγο

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής είχε δημοπρατηθεί από το 2010, από τον πρώην δήμο Θεστιέων, ωστόσο η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε στα μέσα του 2016, καθώς ανέκυψαν διάφορες νομικές εμπλοκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις δικαστικές διαμάχες των συμμετεχόντων εργολάβων στο διαγωνισμό του έργου. Ενώ καθυστερήσεις υπήρξαν και στην «μετάβαση» του έργου στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ. Ανάδοχος του έργου «Κ/Ξ «ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ – Κ/Ξ Γ.Θ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ – ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ» και το ποσό της αρχικής σύμβασης ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης οικισμών Καινούργιου και Παναιτωλίου Πρώην Δήμου Θεστιέων

Κατασκευάζεται το υπολειπόμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας Καινούργιο και Παναιτώλιο συνολικού μήκους 33.300 μμ, 3 αντλιοστάσια (ένα στο Καινούργιο και δύο στο Παναιτώλιο) και ο καταθλιπτικός αγωγός ΚΑ1 μήκους 5.939 μμ που μεταφέρει το σύνολο των λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο Α/Σ Α1 στο Παναιτώλιο μέχρι τον υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Αγρινίου.