Εύηνος : Ίσως λίγες μέρες το χρόνο να μην περνάει… η νέα διέλευση

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η νέα προσωρινή λύση μέχρι την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας

Το θέμα του Ευήνου, μετά την πρόσφατη παράσυρση και της πρόχειρης διέλευσης που είχε δημιουργηθεί μέσα από τον ποταμό, αποτέλεσε ξεχωριστό «κεφάλαιο» στη συζήτηση που έγινε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπου συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Περιφερειάρχης αυτές τις μέρες ξεκινά η κατασκευή νέα πρόχειρης γέφυρας, με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, από την οποία μάλιστα θα διέλθουν και οι αγωγοί ύδρευσης για το Μεσολόγγι και τα δίκτυα των τηλεπικοινωνίων. Μάλιστα όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαυρομμάτης αυτή η γέφυρα θα έχει 10 μέτρα πλάτος, 140 μέτρα μήκος, θα αποτελείται από 73 σωληνωτά με οπλισμένο σκυρόδεμα και μάλιστα εκτός από το να εξυπηρετήσει τους κατοίκους εκατέρωθεν του Ευήνου, θα χρησιμεύσει και κατά τη διάρκεια της κατασκευής της νέας οδικής γέφυρας. Η εκτίμηση είναι πως θα απαιτηθούν 40 περίπου μέρες για αυτή τη νέα διέλευση.

Με βάση τα όσα έχει ειπωθεί και από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών αυτή θα είναι η ενδιάμεση λύση για τα επόμενα περίπου δύο χρόνια που θα απαιτηθούν για την κατασκευή της νέα οδικής γέφυρας στον Εύηνο επί της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Ωστόσο και αυτή η λύση, που έρχεται, δεν είναι βέβαιο, αν θα μπορεί να προσφέρει αδιατάρακτη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Ευήνου, ακόμη δηλαδή κι όταν στην καρδιά του χειμώνα φτάσουμε στο μάξιμουμ των βροχοπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Θ. Μαυρομμάτης εκτίμησε ότι «λίγες μέρες το χρόνο πιθανό να μην περνάει…»

Πάντως επειδή η διέλευση που κατασκευάστηκε το καλοκαίρι τυπικά κατασκευάστηκε μόνο για λόγους πολιτικής προστασίας και η διέλευση των κατοίκων της περιοχής ήταν παράνομη, με τις Αρχές να κάνουν τα «στραβά μάτια» ελλείψει άλλου τρόπου άμεσης επικοινωνίας, αυτή τη φορά με βάση τη ενημέρωση που έχει η Περιφέρεια η διέλευση από τη νέα πρόχειρη γέφυρα θα είναι νόμιμη και για τους κατοίκους.

Αντιπαράθεση Κατσιφάρα – Φαρμάκη

Το θέμα με αφορμή τις τελευταίες διαμαρτυρίες των κατοίκων του Γαλατά, που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα έστω και για ένα 48ωρο να βιώνουν ξανά ένα ιδιότυπο αποκλεισμό, αποτέλεσε και σημείο τριβής μετά της Περιφερειακής Αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον Απ. Κατσιφάρα να κάνει λόγο για αποτυχία του κ. Φαρμάκη στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι η Περιφέρεια έχει αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής η κατασκευή της νέας γέφυρας, να προχωρήσει μαζί το πακέτο των αντιπλημμυρικών κατά μήκος της Ιόνιας Οδού (και στην συγκεκριμένη περιοχή του Ευήνου), λέγοντας χαρακτηριστικό ότι η νέα γέφυρα στον Εύηνο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη σύμβαση παραχώρησης της Ιόνιας Οδού. «Δεν είναι μία πίστωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αύριο μεθαύριο δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει και το Κράτος σου λέει δεν έχω» είπε χαρακτηριστικά.

Περνώντας στην αντεπίθεση μάλιστα ο Νεκτ. Φαρμάκης θύμισε ότι τα αντιπλημμυρικά κατά μήκος της Ιόνιας Οδού και στη συγκεκριμένη περιοχή του Ευήνου ήταν υποχρέωση να γίνουν πάνω από μια δεκαετία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε πολιτική διεκδίκηση από την πλευρά της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής Κατσιφάρα. Έκανε μάλιστα λόγο και για ελέγχους που έπρεπε να είχαν γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια με την αντιπαράθεση να δυναμώνει και τον Απ. Κατσιφάρα να διερωτάται «δηλαδή φταίμε εμείς που κατέρρευσαν οι γέφυρες» και το Νεκτ. Φαρμάκη να απαντά ειρωνικά «όχι φταίμε εμείς που έβρεξε…»