«Χτυπούν ξύλο…» για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Νεκτ. Φαρμάκης : Δεν έχει «σκάσει» ακόμη το πρόβλημα στη Δυτική Ελλάδα

Η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα, ήταν εκ των πραγμάτων μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκείμενου να γίνει μια ενημέρωση για το πώς εξελίσσονται τα έργα που εκτελεί η Περιφέρεια.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (τέλος 2023) και αρκετά έργα βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα έργα που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς εκεί παρατηρούνται αρκετά προβλήματα στη χρηματοροή, καθώς επίσης και προβλήματα με την αύξηση του κόστους των υλικών, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις με την προμήθεια των εργοταξίων με τα απαραίτητα υλικά. Αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά το σύνολο της χώρας, καθώς η αιτία εδράζεται στην ακρίβεια που επικρατεί και στα υλικά των κατασκευών, στην ενεργειακή κρίση και στην διατάραξη του εφοδιασμού λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ήδη όπως κατέγραψε το ΑγρίνιοCulture.gr σε ρεπορτάζ τoυ την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχουν κάποια έργα, όπως η κατασκευή του δρόμου Πογωνιά – Πλαγιά, που το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα χρηματοροής, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι να προβούν σε ολιγόμηνες διακοπές εργασιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μετά τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και την αναθεώρηση τιμών να εκμεταλλευτούν και τις σχετικές διατάξεις για παράταση των έργων.

Η Περιφερειακή Αρχή δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων για την εξέλιξη των έργων, αλλά και κριτική για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη να επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πράγματι καθυστερήσεις σε κάποια έργα όμως από την άλλη να εκτιμά ότι το φαινόμενο δεν έχει πάρει διαστάσεις. «Υπάρχουν προβλήματα σε κάποια συγκεκριμένα έργα, αλλά –«χτυπάω ξύλο»- δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλημα που να έχει “σκάσει”» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Νεκτ. Φαρμάκη.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στους αυτοδιοικητικούς της χώρας υπάρχει η αίσθηση πως ιδίως για τους εθνικούς πόρους του ΠΔΕ πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας συνολικά, που περιορίζονται λόγω του κόστους της ενεργειακής κρίσης, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να δαπανά δισεκατομμύρια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με δεδομένο λοιπόν πως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, διόλου τυχαία οι αυτοδιοικητικοί «χτυπούν ξύλο»…

Προεκλογικού επιπέδου αντιπαράθεση Φαρμάκη – Κατσιφάρα

Η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας κατά τα λοιπά σημαδεύτηκε από την οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρώην και νυν Περιφερειάρχη. Ο Απ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε το Πρόγραμμα στατικό, ανεπαρκές, χωρίς νέες εντάξεις και πολιτική διεκδίκηση, ενώ εκτίμησε ότι διαμορφώνεται μια νέα γενιά μη ολοκληρωμένων έργων. Παράλληλα κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή ότι καθυστέρησε πολλά έργα που είχαν ενταχθεί το 2019 και νωρίτερα στην προσπάθειά της σήμερα να τα οικειοποιηθεί.

Ο Νεκτ. Φαρμάκης περνώντας στην αντεπίθεση χαρακτήρισε ψεύτη τον Απ. Κατσιφάρα λέγοντας ότι οι εντάξεις νέων έργων είναι πολλαπλάσιες από την περίοδο Κατσιφάρα. «Μια ένταξη από μόνη της δεν λέει τίποτα, αν τα έργα δεν είναι ώριμα. Τα έργα που εντάχθηκαν 10 μέρες πριν τις εκλογές του 2019 δεν ήταν «έτοιμα», ήταν χωρίς μελέτες και χωρίς αδειοδοτήσεις. Τη δική σας ανεπάρκεια προσπαθούμε να μαζέψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτ. Φαρμάκης απευθυνόμενος στον πρώην Περιφερειάρχη και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για στασιμότητα όταν έχει υπερτριπλασιαστεί ο ρυθμός πληρωμής των έργων.