Παρέμβαση Φαρμάκη για ΕΣΠΑ και στις θεομηνιόπληκτες επιχειρήσεις

Αίτημα στο Υπουργείο Ανάπτυξης να ενταχθούν περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και προκάλεσε ζημιές σε περίπου 200 επιχειρήσεις

Πόρους από το ΕΣΠΑ προσπαθεί να διαθέσει το Κράτος σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, αλλά και τις φυσικές καταστροφές, εξαιρώντας όμως τις πλημμύρες από τις οποίες επλήγησαν αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ορατές σε κάθε επιμέρους κλάδο της οικονομίας από άκρη σε άκρη της χώρας. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Επικράτεια που τον καιρό της πανδημίας επλήγησαν από μεγάλες φυσικές καταστροφές, πράγμα που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών, αφού όπως είναι λογικό ο συνδυασμός της πανδημίας και μιας φυσικής καταστροφής επηρέασε ακόμα περισσότερο αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών. Έτσι λοιπόν προέκυψε το πρόγραμμα «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» στο οποίο όμως έχουν ενταχθεί περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί μόνο από μεγάλες πυρκαγιές ή από σεισμούς (Αρκαλοχώρι, Δαμάσι, βόρεια Εύβοια κτλ).

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε την άνοιξη έχει πάρει αρκετές παρατάσεις (η τελευταία λήγει στις 2 Νοεμβρίου), αλλά και τροποποιήσεις καθώς στην πορεία εντάχθηκαν σε αυτό και άλλες περιοχές. Όχι όμως και περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, όπως ανέδειξε πρόσφατα το ΑγρίνιοCulture.gr. Αυτό ζητά να αλλάξει ο Περιφeρειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κοινοποιείται και στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρ.Τριαντόπουλο ζητά την τροποποίηση του προγράμματος και την ένταξη περιοχών της Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας από τις πλημμύρες του 2021 καταγράφηκαν ζημιές σε περίπου 200 επιχειρήσεις της περιοχής και συγκεκριμένα :
• Στην ΠΕ Αχαΐας: 51 επιχειρήσεις Δήμου Πατρέων, 35 επιχειρήσεις στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας
• Στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας: 103 επιχειρήσεις εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε: 42 επιχειρήσεις Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, 24 επιχειρήσεις στο Δήμο Αγρινίου.
• Στην ΠΕ Ηλείας: 37 επιχειρήσεις στους Δήμους Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Ήλιδας, Πηνειού και Πύργου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε με ταχείς ρυθμούς τη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες επιχειρήσεις για την καταγραφή των ζημιών και βρισκόμαστε εν αναμονή της οριοθέτησης των περιοχών αυτών ως θεομηνιόπληκτων από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της Κρατικής Αρωγής, για την άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγεισών Επιχειρήσεων. «Οι θεομηνίες σε συνδυασμό με το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 δημιούργησαν ακόμα μικρότερες δυνατότητες ανάκαμψης στις επιχειρήσεις» αναφέρει ο Νεκτ. Φαρμάκης στην επιστολή του.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κάνει ειδική μνεία στην περίπτωση των επιπτώσεων από την κατάρρευσης της γέφυρας του Ευήνου.

Όπως αναφέρει «πρέπει να τονίσουμε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην οδική σύνδεση επί της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων μετά την καταστροφή, που υπέστη η γέφυρα του ποταμού Ευήνου από την κακοκαιρία του περασμένου Δεκεμβρίου. Η κατάρρευση της γέφυρας του Ευήνου, που συνδέει τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία κατοίκων από τα χωριά πέριξ των εκβολών του ποταμού και την επικοινωνία τους με τα αστικά κέντρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας έχουν ορίζοντα υλοποίησης τους 24 μήνες. Το πρόβλημα αυτό έχει επηρεάσει και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μια περιοχή με τουριστικό ενδιαφέρον (π.χ. Γαλατάς, Κάτω Βασιλική, Κρυονέρι)».

«Σε αυτή την μάχη» καταλήγει ο Νεκτ. Φαρμάκης «νομίζουμε ότι η ενίσχυση των πληγέντων Επιχειρήσεων θα δώσει ξανά ζωή σε ένα ιδιαίτερα δοκιμαζόμενο πληθυσμό».