«Μύλος» η ΝΔ στη Αιτωλοακαρνανία για τη Μητρόπολη

Ένα θέμα που ουδόλως απασχολεί τους πολίτες και στο οποίο το αρμόδιο Υπουργείο έβαλε “πάγο”, πολιτικοί παράγοντες της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία το επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση επιδιώκοντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, αφού δεν μπορούν να επιλύσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής.

Ο λόγος για την πρόταση της Εκκλησίας να διχοτομηθεί η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Μια πρόταση που ουσιαστικά -ή έστω σε πρώτη φάση- απορρίφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφού δεν την περιέλαβε στο τελευταίο νομοσχέδιό του, που ρύθμιζε εκκλησιαστικά ζητήματα.

Αίφνης όμως μετά από πολύμηνη σιωπή οι βουλευτές της ΝΔ Σπ. Λιβανός και Μ. Σαλμάς πήραν θέση στο ζήτημα συναινώντας στην ίδρυση Μητρόπολης Αγρινίου. Οι παρεμβάσεις αυτές μάλιστα έρχονται μετά την “αυστηρή” παραίνεση του Δημάρχου Αγρινίου, που κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν θέση. Μάλιστα τώρα ο Γ. Παπαναστασίου εγκαλεί τον Κ. Καραγκούνη, να ξεκαθαρίσει και αυτός τη στάση του.

Μέχρι πρόσφατα οι μόνοι, που ανακινούσαν το θέμα παρεμβαίνοντας σε ένα εκκλησιαστικό ζήτημα και σε αρμοδιότητα που δεν ήταν δική τους, ήταν οι Δήμαρχοι Αγρινίου και Μεσολογγίου, οι οποίοι βρήκαν μια αφορμή να αναβιώσουν την τοπικιστική έριδα μεταξύ των δύο πόλεων και κυρίως να “ξεφύγουν” από προβλήματα που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά τα έργα αποκατάστασης στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου δεν έχουν ξεκινήσει και ενώ οι δρόμοι του Μεσολογγίου γεμίζουν σκουπίδια, ο Δήμος Μεσολογγίου ασχολείται με τη Μητρόπολη. Το ίδιο συμβαίνει και στο Αγρίνιο. Η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας συνεχώς συρρικνώνεται σε όλα τα επίπεδα και η Δημοτική Αρχή που δεν της αρέσει να την εγκαλούν για θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων, ασχολείται με τη Μητρόπολη…

Εντωμεταξύ η θέση που πήραν οι Σπ. Λιβανός και Μ. Σαλμάς δημιουργεί ένα ακόμη ρήγμα μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών και των γαλάζιων δημάρχων. Ιδίως στην περίπτωση του πρώτου, ο οποίος έχει έρθει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου. Ο Σπ. Λιβανός όμως υποστηρίζοντας τη Μητρόπολη Αγρινίου, ενώ έλκει την καταγωγή του από την περιοχή του Μεσολογγίου, έρχεται ως “αντίβαρο” στις καλές σχέσεις της Δημοτικής Αρχής με τον έτερο βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραγκούνη, που διόλου τυχαία έως τώρα δεν έχει πάρει ακόμη θέση για το όλο ζήτημα. Η “ουδετερότητα” Καραγκούνη την ίδια ώρα δημιουργεί τουλάχιστον εκνευρισμό στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Αγρινίου και αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα ο Κ. Καραγκούνης θεωρούνταν ο στενότερος “σύμμαχος” της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου.

Ειρήνη υμίν θα μπορούσε να ευχηθεί κανείς στην τοπική ΝΔ