Με ρυθμούς χελώνας η ανανέωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων στη Δυτική Ελλάδα
Το… χεράκι που έβαλαν οι περαστικοί για να πάρει μπρος το ασθενοφόρο στο Αγρίνιο ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα του πεπαλαιωμένου στόλου των οχημάτων

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε το περιστατικό που σημειώθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο, όταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης εκλήθη στο Άγιο Κωνσταντίνο για να παραλάβει έναν τραυματία (ευτυχώς ελαφρά τραυματισμένο) μετά από τροχαίο ατύχημα, όμως παρουσίασε βλάβη και χρειάστηκε να το… σπρώξουν οι περαστικοί προκειμένου να ολοκληρώσει τη διακομιδή.

Ο στόλος του ΕΚΑΒ στην περιοχή και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι πεπαλαιωμένος, ενώ το τελευταίο διάστημα με δυσκολίες και καθυστερήσεις αντιμετωπίζονται οι βλάβες που παρουσιάζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στιγμές που στα συνεργεία βρίσκονται τρία ή τέσσερα οχήματα. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση όπου ασθενοφόρο του Τομέα ΕΚΑΒ του Αγρινίου βρίσκεται παρκαρισμένο για περίπου ένα χρόνο στο συνεργείο….! Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ όχι μόνο στο Αγρίνιο, αλλά ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα, είναι ως επί το πλείστον οχήματα που κουβαλούν στην πλάτη τους από 400.000 έως 600.000 χλμ, ενώ σε υπηρεσία παραμένουν ακόμη και ορισμένα οχήματα που παρέλαβε η χώρα το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων…!

Σε κάθε περίπτωση ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ακόμη κι αν είναι σχετικά καινούργιο δεν παύει να είναι ένα όχημα που χρησιμοποιείται ακατάπαυστα και του γίνεται «σκληρή» χρήση για να επεμβαίνει άμεσα σε κάθε κλήση. Υπό αυτό πρίσμα μια βλάβη μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Το ζήτημα είναι τι κινήσεις γίνονται για την ανανέωση του στόλου…

Πρόσφατα ο Τομέας του ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο παρέλαβε ένα καινούργιο όχημα –μάλιστα πρόκειται για κινητή μονάδα- ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για να λυθεί με την προμήθεια ενός και μόνο οχήματος. Κρίνοντας σε πανελλαδικό επίπεδο οι τελευταίες μεγάλες ανανεώσεις του στόλου έγιναν μέσα από δύο μεγάλες δωρεές ασθενοφόρων από την Ένωση Εφοπλιστών και το «Ίδρυμα Στ. Νιάρχος».

Οι κρατικές προμήθειες ασθενοφόρων είναι συνήθως περιορισμένες σε όγκο οχημάτων και «σπασμένες» σε περιφερειακό επίπεδο. Πριν από περίπου οκτώ με δέκα χρόνια είχε γίνει μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προμήθεια ασθενοφόρων για τις ανάγκες της περιοχής, ωστόσο η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε… και ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Σε περιφερειακό επίπεδο μέσω διαγωνισμού το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας αναμένει το αμέσως προσεχές διάστημα να παραλάβει 14 καινούργια ασθενοφόρα, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσα από αυτά θα διατεθούν σε κάθε επιμέρους Τομέα του ΕΚΑΒ στη Δυτική Ελλάδα. Από εκεί και πέρα μέσω του νέου ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα προγραμματίζεται να… διορθωθεί το προηγούμενο «λάθος» και τη νέα προγραμματική περίοδο να διατεθούν κοινοτικοί πόροι για την προμήθεια 15 ασθενοφόρων (αλλά και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας.

Οι συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ στην περιοχή εκτιμούν ότι με αυτό τον αργό ρυθμό ανανέωσης του στόλου των οχημάτων δεν πρόκειται να εκλείψουν τα προβλήματα. Ζητούν να διατεθούν περισσότερα χρήματα για τη προμήθεια περισσότερων νέων ασθενοφόρων, επισημαίνοντας ότι με την υφιστάμενη κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλεια τόσο των διασωστών του ΕΚΑΒ, όσο και των ασθενών που καλούνται να μεταφέρουν.