ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας : Αναλογική η χρηματοδότηση για την ενεργειακή κρίση

Ζητούν επίσης οι αυτοδιοικητικοί αύξηση στο αντισταθμιστικό όφελος των ΑΠΕ

Για ένα πλήθος θεμάτων, εξαιρετικά σημαντικών για τους Δήμους της περιοχής, συνεδρίασε το ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ την Πέμπτη 15/9 παίρνοντας μια σειρά από αποφάσεις και αναθέτοντας στον Πρόεδρο του συμβουλίου κ.Αθ. Παπαδόπουλο Δήμαρχο Καλαβρύτων, την υλοποίηση τους με κάθε δυνατό μέσο. Καταγράφοντας υπό μορφή υπομνήματος τις προτάσεις ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να τις προωθήσει, ξεκινώντας μόλις την επόμενη ημέρα στην ανοιχτή συνεδρίαση των προέδρων των ΠΕΔ που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ.

Αναλυτικότερα κατατέθηκαν μεταξύ άλλων οι παρακάτω που αφορούν την ενεργειακή κρίση και την ένταξη όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ:

Αποφασίστηκε :
 Να προτείνει και να αναλάβει η ΚΕΔΕ την διαμόρφωση ενός σύνθετου δείκτη ενεργειακής επιβάρυνσης για κάθε Δήμο με βάση τις διαφορετικές ανάγκες ηλεκτροδότησης που έχει, διαχωρίζοντας ανά κατηγορία ηλεκτροδοτούμενης δραστηριότητας (κτήρια, οδοφωτισμός) και κρίσιμες υποδομές (όπως π.χ. αντλιοστάσια, αντιπλημμυρικά). Ο δείκτης αυτός να αποτελέσει τη βάση για την πιο δίκαιη και αναλογική ενίσχυση των Δήμων για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης.
 Οι πιο ενεργοβόροι Δήμοι να υπαχθούν άμεσα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με κλιμάκωση του ποσοστού χρηματοδότησης βάσει του ηλεκτρικού φορτίου που απαιτείται. Η χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης να γίνεται με αναλογικότητα, βάσει του φορτίου που απαιτεί η λειτουργία κρίσιμων υποδομών.
 Να δοθεί το δικαίωμα εγκατάστασης ΑΠΕ κατά προτεραιότητα στους Δήμους, ειδικά για Φ/Β σε Δημοτικά Κτήρια με ενεργειακό συμψηφισμό.
 Να αναπροσαρμοστεί άμεσα το αντισταθμιστικό όφελος των ΑΠΕ προς τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ από το πενιχρό 3 τοις εκατό που είναι σήμερα σε 10 ή 12 τοις εκατό, σε αναλογία με την εγκαταστημένη ισχύ ΑΠΕ στην έκταση του Δήμου και με βάση τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Απαιτείται έκτακτη νομοθέτηση για την υποστήριξη των Δήμων αφού με την τρέχουσα κατάσταση οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες υφίστανται μόνο κόστος από την εγκατάσταση ΑΠΕ με μηδαμινά μέχρι τώρα οφέλη.

Ζητάμε να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην προσχολική εκπαίδευση. Πληροφορούμαστε ότι 84.189 παιδιά έχουν αποκλειστεί από τα ΚΔΑΠ με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ. Υπενθυμίζουμε τις προηγούμενες αποφάσεις των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ για το ίδιο θέμα. Συντασσόμαστε με τις προτάσεις της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας (Επιστολή Σ. Δανιηλίδη ) 6/9/2022. Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των δημοτικών δομών επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας για:
• Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος σύζευξης και τοποθέτησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος voucher.
• Τα αδιάθετα ποσά των παιδικών σταθμών από την κατανομή να διατεθούν στα δημοτικά ΚΔΑΠ μέχρι 1 Νοεμβρίου 2022.
• Κρίνεται επιτακτική η αύξηση της τιμής του voucher κατά 30% αναγκαιότητα που είναι πλέον επιτακτική λόγω της ενεργειακής κρίσης (αύξηση λειτουργικών εξόδων θέρμανσης, φωτισμού κλπ) Ενδεικτικά κρίσιμο είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας των βρεφικών τμημάτων, όταν το ποσό του voucher είναι για παράδειγμα με σίτιση 3.239€ και ένα βρεφικό τμήμα πρέπει να έχει το μέγιστο 12 βρέφη και 3,5 άτομα προσωπικό, αυτό σημαίνει πως τα έσοδα είναι μόλις 38.868,00€, και μόνο η μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε άνω των 60.000,00€, ενώ θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη τα λειτουργικά έξοδα.
• Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βρεφικά τμήματα να κλείνουν και τα voucher των βρεφών να παραμένουν χωρίς διαθέσιμες θέσεις.
• Θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν επιπλέον πόροι αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς και πρόκειται για εθνικούς πόρους), κατ΄ ελάχιστον 50.000.000€ τα οποία να κατανεμηθούν με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια, απολύτως ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που θα ενταχθούν επιπλέον στα δημοτικά ΚΔΑΠ, παιδιών που έχουν πλήρης φακέλους και τους διατέθηκε voucher.