Μεσολόγγι : Αντίθετοι με τη διχοτόμηση της Μητρόπολης 36.000 πολίτες, υπέρ της μόνο 7….

Αν και μοιάζει τελειωμένο το θέμα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η προτεινόμενη διχοτόμησή της δεν θα προχωρήσει, οι φορείς του Μεσολογγίου ίσως γιατί ο φόβος φυλάει τα έρμα, επανέρχονται στο θέμα λίγα 24ωρα πριν την εκλογή νέου Μητροπολίτη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα η Συντονιστική 47 συλλόγων του Μεσολογγίου με ανακοίνωσή της για να εκφράσει την αγανάκτηση των φορέων στο ενδεχόμενο της διάσπασης, κάνει την εκτίμηση ότι ενάντια στην διάσπαση τάσσονται οι 36.000 πολίτες του Δήμου Μεσολογγίου, ενώ υπέρ της μόνο επτά άτομα… 4 δήμαρχοι, δύο βουλευτές και ένας Μητροπολίτης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του οι φορείς του Μεσολογγίου.

Αναλυτικά :
Πριν από μερικές εβδομάδες αντιληφθήκαμε, ότι η Κυβέρνηση είχε λάβει αρνητική απόφαση για την επιχειρηθείσα διάσπαση και ότι η Εκκλησία είχε αποδεχθεί αυτή την απόφαση και γι’ αυτό ανακοίνωσε την εκλογή Μητροπολίτου της ενιαίας Μητροπόλεως την 4-5/10/22.

Πριν από μερικές όμως ημέρες εμφανίστηκαν οψίμως δύο από τους επτά βουλευτές του Νομού μας (δύο από τους τρεις κυβερνητικούς), οι οποίοι δήλωσαν , ότι υποστηρίζουν την επιχειρηθείσα διάσπαση της Μητροπόλεως και αυτή τους η κίνηση έλαβε ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ. Εξ άλλου διαβάσαμε σε πολλές εφημερίδες, ότι ο Αρχιεπίσκοπος επανέφερε το θέμα με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. Επανερχόμαστε λοιπόν και δηλώνουμε με ιερή αγανάκτηση την έντονη αντίθεσή μας προς τις όποιες προσπάθειες για επαναφορά του θέματος της διάσπασης, η οποία υποστηρίζεται μόνο από τους εμπνευστές της λιγοστούς πολιτικούς και ιερωμένους. Εξ άλλου κανείς τους δεν μιλά πλέον για την ανάγκη καλύτερης διαποιμάνσεως των πιστών.

Θυμίζουμε , ότι υπέρ της διασπάσεως μιλούν ουσιαστικά μόνο:
– ένας δήμαρχος, της γειτονικής μας πόλεως, μόνος του χωρίς απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, χωρίς κανένα σύλλογο και χωρίς κανένα επιχείρημα, πέραν του ότι η πόλη του είναι μεγάλη και τα θέλει όλα και
– ένας Μητροπολίτης, της γειτονικής μας Μητροπόλεως, για να προσαρτήσει στην Μητρόπολή του τμήματα της δικής μας Μητροπόλεως , χωρίς κανένα επιχείρημα, πέραν του ότι η Μητρόπολή του είναι μικρή και χρειάζεται οικονομική ενίσχυση.
– Σε αυτούς ας προσθέσουμε 3 από τους 7 δημάρχους του Νομού ως άτομα, χωρίς αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων και χωρίς υποστήριξη από κανένα σύλλογο
– Κι ακόμη 2 από τους 7 βουλευτές χωρίς καμμιά συζήτηση με οποιονδήποτε.

Θυμίζουμε επίσης, ότι την ίδια προσπάθεια οι ίδιοι είχαν κάνει το 2005 χωρίς αποτέλεσμα λόγω της αντιδράσεως και της τότε Υπουργού Παιδείας, κας Γιαννάκου, και του τότε Αρχιεπισκόπου , του μακαριστού Χριστοδούλου.
Στην αντίθετη πλευρά βρισκόμαστε με επιχειρήματα ουσιαστικά, κοινωνικά- ιστορικά, και θρησκευτικά:
– όλοι οι (36000) πολίτες του Δήμου Μεσολογγίου μέσω όλων σχεδόν των συλλόγων μας
– ο Δήμαρχος μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
– τα ΜΜΕ
χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τους χιλιάδες πολίτες των άλλων δήμων, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την διάσπαση και μας το λένε καθημερινά.
Εάν λοιπόν μιλήσουμε με αριθμούς, έχουμε 7 άτομα υπέρ της διασπάσεως και τουλάχιστον 36.000 κατά.
Σημειώνουμε εξ άλλου, ότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας από πολλούς μήνες έχει αποδείξει, ότι είναι δυνατή ακόμη και η στενή- καθημερινή σχεδόν-επαφή με όλους τους πιστούς και τους ιερείς και τις αρχές. Επομένως οι προβαλλόμενες δυσκολίες διαποιμάνσεως είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΒΑΣΙΜΕΣ.
Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ, ότι :
– Η ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας πάρχει από πάρα πολλά χρόνια και έχει ισχυρό και γνωστό όνομα. Και τα ονόματα τα διατηρούμε και τα ενισχύουμε.
– Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου έχει ισχυρότατο και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο όνομα ως Σύμβολο Ελευθερίας, όπως φάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ καθώς και την αντίδραση της εκπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και τα σύμβολα τα σεβόμαστε και τα ενισχύουμε.

Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνησή να παραμείνει σταθερή, ακολουθώντας την απαίτηση των πολλών χιλιάδων πολιτών και το κυριώτερο δρώντας σύμφωνα με το δίκαιο και αποδεικνύοντας τον σεβασμό, τον οποίο έχει, ΚΑΙ ΟΦΕΊΛΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ, προς την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Είμαστε βέβαιοι, ότι θα εισακουστούμε.

Με εκτίμηση,
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ 47 ΣΥΛΛΟΓΩΝ