4η Γιορτή Ελιάς στο Κεφαλόβρυσο : Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου “τίμησε” την ελιά

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός στην 4η Γιορτή Ελιάς που καθιερώνεται και καλλιεργεί μεγαλύτερες προσδοκίες

Με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, ενθουσιασμό, οργάνωση και επιτυχία διεξήχθη φέτος από τον δήμο Μεσολογγίου η 4η Γιορτή Ελιάς στο Κεφαλόβρυσο. Είναι πλέον ένας θεσμός που έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο και αποσκοπεί στην ανάδειξη, προβολή και προώθηση της ελιάς.

Μια ανάδειξη που στοχεύει στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, τη διάδοση της υψηλής διατροφικής αξίας του προιόντος μέσω προβολής παραδοσιακών συνταγών, που φέτος παρασκεύασαν με πολύ μεράκι πολλοί εθελοντές , αλλά  και  την αναγνώριση και την απόδοση τιμής και στήριξης  όλων των εμπλεκομένων στο κλάδο με πρώτους τους παραγωγούς μας.

Ο κόσμος που είχε κατακλύσει την όμορφη πλατεία του χωριού είχε την ευκαιρία να γευτεί από τον επιμελημένο μπουφέ, διάφορες ποικιλίες ελιών και  υπέροχους… «ελιομεζέδες» και στην συνέχεια χόρεψε και γλέντησε με ζωντανή μουσική και τα χορευτικά του Αιτωλικού.

Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους αλλά και όσους στήριξαν και ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή, τον αντιδήμαρχο, πρωτεργάτη της γιορτής Χρήστο Μασαούτη, τους εργαζόμενους του δήμου, τους εθελοντές  για την αξιέπαινη και πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους, ώστε και φέτος η Γιορτή Ελιάς να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 1ης Αγροτικής Περιφερειακής Έκθεσης Αιτωλοακαρνανίας, ως οικοδεσπότης, ο Κώστας Λύρος χαιρέτησε την έκθεση με την ευχή να γίνει θεσμός και να έχει κάθε επιτυχία, αναφέροντας τα εξής: «Ο τόπος μας διαθέτει αξιόλογα προϊόντα τόσο από την γη όσο και από την θάλασσά μας και πρέπει πάση θυσία να τα στηρίξουμε. Η πρωτογενής παραγωγή και όταν μάλιστα αφορά τόσο σημαντικά προϊόντα όπως το λάδι, το κρασί, οι ελιές, τα ιχθηρά μας, τα εσπεριδοειδή και άλλα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στον τόπο μας, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό πρέπει να σκύψουμε στον παραγωγικό κόσμο, να δούμε τα προβλήματά του, να δώσουμε κατευθύνσεις, αλλά και να πάμε και παραπέρα να ενθαρρύνουμε την προώθηση σε νέες αγορές, να ενθαρρύνουμε την μεταποίηση γιατί αυτή προσφέρει υπεραξία και ανοίγει δρόμους. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εμπνεύσουμε τους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα με το μοντέλο του επιχειρηματία παραγωγού και να τους ωθήσουμε να αναπτύξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και στον δευτερογενή τομέα. Με καθοδήγηση και με στρατηγική.

Σίγουρα οι καιροί δεν είναι εύκολοι, ο διεθνής ανταγωνισμός σκληρός. Η κοινωνία και οι αγορές μόλις βγήκαν από την παγκόσμια δοκιμασία του covid αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης, απότοκο ενός πολέμου στην αυλή μας. Χρειάζεται υπομονή και διαρκής παρακολούθηση διότι η παγκοσμιοποίηση που είναι μια πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει να θεωρούμε μακρινά και αδιάφορα τα μηνύματα που έρχονται απ’ έξω.

Είμαστε μέλη μιας παγκόσμιας κοινωνίας και όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε αυτό τόσο πιο επίκαιροι και έτοιμοι θα είμαστε σε όλους τους τομείς και στο κομμάτι της οικονομίας. Όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα προϊόντα μας έχουμε ένα δυνατό όπλο, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Την ποιότητα που μας χάρισε ο Θεός και πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Κλείνοντας ο Κώστας Λύρος υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετήσουμε την λογική της υποστήριξής τους ως Εθνικά προϊόντα.

«Θα βγούμε κερδισμένοι γιατί εν τη ενώσει η ισχύς… Αυτό μας δίδαξε το πρόσφατο παράδειγμα της περιπέτειας με την θετική εξέλιξη της υπόθεσης με την ονομασία της ελιάς Καλαμών, την οποία γιορτάζουμε σήμερα στην πλατεία του χωριού για 4η χρονιά. Μας δίδαξε δηλαδή ότι η θεώρηση τέτοιων ζητημάτων στη βάση του εθνικού συμφέροντος είναι και η επικρατούσα. Η περιπέτεια αυτή απέδειξε επίσης ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συνεργαζόμαστε τότε η φωνή μας ακούγεται περισσότερο. Με αυτή τη λογική είναι και η υπόδειξη της πολιτείας στον παραγωγικό κόσμο της χώρας να οργανωθεί σε ομάδες παραγωγών, μια τακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία σε προηγμένες χώρες», κατέληξε.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου τίμησε την Ελιά