Εγκαινιάστηκε η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχοντας σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, έχει ξεκινήσει μία πολύ δυναμική προσπάθεια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Και τέτοια παραδείγματα είναι το πρόγραμμα προώθησης αλιευμάτων, όπως το χέλι, η αθερίνα Τριχωνίδας, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και η γαρίδα Αμβρακικού στις αγορές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αλλά και η προώθηση της αλιείας των υδατοκαλλιεργειών στην Αδριατική και το Ιόνιο μέσω του προγράμματος ARIEL PLUS. (149 χιλ ευρώ). Θέλουμε τα προϊόντα μας να γίνουν γνωστά παντού και οι πωλήσεις τους να αποκτήσουν σύγχρονη δυναμική. Και ξέρουμε ότι αυτό θα γίνει με δράσεις εξωστρέφειας, αλλά και την κατάλληλη ποιοτική αναγνώριση των προϊόντων μας».

Αυτά, μεταξύ άλλων ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναπτύσσοντας τους στρατηγικούς στόχους για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ανοίγοντας με ομιλία του την «Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας» που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και θα παραμείνει ανοικτή έως το βράδυ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Αγροτικό Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης επικέντρωσε μεταξύ άλλων και σε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την πρωτογενή παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είπε μέσα από τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα, έχουν διατεθεί πόροι ύψους 2,8 εκ. ευρώ περίπου, ενώ 552 παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και άλλοι 330 στα Σχέδια Βελτίωσης. Οι συνολικές ενισχύσεις που έχουν διατεθεί μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ.

«Δεν είναι όμως μόνο οι ενισχύσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούμε ένα μεγάλο σύνολο έργων στα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας, που όλοι ξέρουμε πόσα προβλήματα αντιμετώπιζαν και πόσα χρόνια είχαν να συντηρηθούν ή να εκσυγχρονιστούν. Έτσι, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιούμε 23 έργα, συνολικού προϋπολογισμού, σχεδόν 40 εκ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε ότι ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια χαρακτηρισμού τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι για το ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, τη χονδροελιά Αγρινίου και το μέλι Ξηρομέρου. Ενώ σε διαδικασία διερεύνησης και συμπλήρωσης του φακέλου είναι η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, το αρνάκι Ξηρομέρου και το τυρί Τσαλαφούτη.

«Όραμά μας, και δεν το κρύβω, είναι με σταθερά βήματα να δομήσουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brandname για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργώντας ένα μεγάλο και ποιοτικό «καλάθι», που θα έχει πρόσβαση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Στην Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχουν επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανημάτων. Προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης για αγρότες, κτηνοτρόφους, εξειδικευμένο εμπορικό κοινό, καταναλωτές και φίλους της γεύσης από τη Δυτική Ελλάδα και ευρύτερα.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως: Γαλακτοκομικά, εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, Μελισσοκομικά, Ζυμαρικά, Κρασιά, Ποτά, Γλυκίσματα και Σοκολάτα, Βιολογικά Προϊόντα, Αρωματικά Φυτά, Ελληνικούς Ξηρούς Καρπούς, Καλλωπιστικά Φυτά, Παστέλια και πολλά ακόμα! Ενώ, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου -σε συνεργασία με καταξιωμένους Chefs- δημιουργεί και θα προσφέρει παραδοσιακά πιάτα για όλους τους επισκέπτες.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Σάββατο 01/10/22 | 10:00-22:00
Κυριακή 02/10/22 | 10:00-22:00

Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας