Νοσοκομείο Αγρινίου: Απόφαση για να ισχύσουν τα αυτονόητα στο Ακτινοδιαγνωστικό

Η… αυτονόητη απόφαση για το Ακτινοδιαγνωστικό ότι αποτελεί ενιαία οργανική δομή και το προσωπικό να πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλα τα επιμέρους αντικείμενά του

Για ποιος λόγο άραγε χρειάζεται το Διοικητικού Συμβούλιο ενός νομικού προσώπου του Δημοσίου να παίρνει απόφαση για να επιβεβαιώνει ότι ισχύει το οργανόγραμμά του; Αυτή η απορία γεννιέται με την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου, το οποίο απλώς επικαλέστηκε τον Οργανισμό του Νοσοκομείου για να διαπιστώσει πως το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου, αποτελεί μία ενιαία οργανική δομή.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρεται στην απόφαση, για λόγους αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας του τμήματος, όλο το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό (ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών), θα παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλα τα επιμέρους αντικείμενά του (ακτινολογικό, υπέρηχοι, αξονικός και μαγνητικός τομογράφος). Ακόμη, θα καταρτίζεται ένα ενιαίο πρόγραμμα εφημερίας του ιατρικού προσωπικού και ένα ενιαίο πρόγραμμα βαρδιών του λοιπού προσωπικού του.

Αυτή η αυτονόητη απόφαση δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια που εξαγγέλθηκε τον περασμένο Απρίλιο από την 6ηΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Αγρίνιο. Τότε είχε ανακοινωθεί πως η επιμελήτρια, Ασπασία Ρηγοπούλου, υπεύθυνη του μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο του “Αγίου Ανδρέα” στην Πάτρα θα έρχεται δύο φορές την εβδομάδα στο Αγρίνιο, προκειμένου να γίνονται εξετάσεις (για τους εσωτερικούς ασθενείς) και να εκπαιδεύει ταυτόχρονα τους ακτινολόγους του Νοσοκομείου Αγρινίου, ώστε ο μαγνητικός τομογράφος να λειτουργήσει πλήρως.

Ωστόσο τότε είχε προκαλέσει αίσθηση η δήλωση του διοικητή της 6η ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη σχετικά με το γιατί το προσωπικό του Νοσοκομείου δεν είχε εκπαιδευτεί νωρίτερα και δεν είχε λειτουργήσει νωρίτερα ο μαγνητικός τομογράφος. «Έκανα αλλεπάλληλες ενέργειες, προκειμένου να έρθουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο στην Πάτρα προκειμένου να εκπαιδευτούν. Αυτό δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους, που δεν θα ήθελα να αναφέρω αυτή τη στιγμή, μόνο και μόνο για λόγους αστικής ευγένειας…» είχε δηλώσει τότε ο Γιάννης Καρβέλης και με τη διατύπωσή του αυτή κατέστη σαφές ότι οι υπηρετούντες ακτινολόγοι στο Νοσοκομείο Αγρινίου δεν θέλησαν ποτέ να μετακινηθούν στην Πάτρα για να εκπαιδευτούν και έτσι τα προηγούμενο χρόνια δεν λειτούργησε ο μαγνητικός τομογράφος.

Εν ολίγοις όμως αυτό που ειπώθηκε με… αστική ευγένεια σημαίνει ότι κάτι που περιγράφεται ρητά στο νόμο δεν γίνονταν: γιατί, η συνεχής εκπαίδευση των γιατρών του ΕΣΥ είναι κάτι που περιγράφεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ.

Τώρα λοιπόν που η εκπαίδευση του προσωπικού στο μαγνητικό τομογράφο ολοκληρώνεται θα πρέπει το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα να μπει σε πλήρη λειτουργία και ο φόρτος εργασίας σε όλες τις επιμέρους λειτουργίες (ακτίνες, υπέρηχος, αξονικός και μαγνητικός τομογράφος) να κατανέμεται σε όλο το προσωπικό εξίσου, κάτι που μάλλον το προηγούμενο διάστημα δεν ίσχυε.