Open Mall χωρίς εμπόρους στο Αγρίνιο

Αποφασισμένος να μην χαθεί το πρόγραμμα ο Δήμος Αγρινίου, πήρε εντολή δημοπράτησης και προχωρά
Τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» ή Open Μalls, όπως είναι ευρύτερα γνωστά είναι μία δράση που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο, να υπάρξουν παρεμβάσεις ανάπλασης σε επιλεγμένα σημεία του εμπορικού κέντρου μιας πόλης και σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Λόγω της πανδημίας και του lockdown σε όλη την Ελλάδα αυτό το πρόγραμμα πήγε πίσω χρονικά, ωστόσο πλέον τα πράγματα φαίνεται ότι «τρέχουν». Στην Αιτωλοακαρνανία με συνδετικό κρίκο, μεταξύ Δήμων, Εμπορικών Συλλόγων και καταστηματαρχών το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας το Open Mall της Ναυπάκτου βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις στην οδό Πλαστήρα και θα ακολουθήσουν και οι παρεμβάσεις στα υπόλοιπα τμήματα της περιοχής παρέμβασης (στις οδούς: Καλατζοπούλου στο τμήμα από την οδό Τζαβέλα ως την οδό Βαρδακουλά, Επισκόπου Δαυίδ από Τζαβέλα μέχρι Μπότσαρη και Κορυδαλλέως από Θ. Νόβα μέχρι Καθόδου Δωριέων). Στην Αμφιλοχία το πρόγραμμα επιταχύνει και την προσεχή Τετάρτη παρουσιάζεται η μελέτη και το εμπορικό σήμα του project.

Η πρόταση για την ενσωμάτωση των κιόνων στον πεζόδρομο Καραϊσκάκη

Στο Αγρίνιο, ωστόσο, το  πρόγραμμα είχε συμφωνηθεί από το 2018 να προχωρήσει με την σύμπραξη του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου και η περιοχή παρέμβασης ορίστηκε σε σημεία που δεν περιλαμβάνονται σε άλλα προγράμματα αστικών αναπλάσεων του Δήμου. Ο Εμπορικός Σύλλογος είχε αρχίσει να ενημερώνει τα μέλη του στην περιοχή παρέμβασης, αλλά το lockdown όχι μόνο έβαλε πάγο, αλλά άλλαξε και πολλά δεδομένα. Και αυτό γιατί η πανδημία επέφερε αρνητικές συνέπειες (καταστήματα άλλαξαν ιδιοκτήτη, άλλα έκλεισαν). Εντωμεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος σε δεύτερο χρόνο είχε αρχίσει να εκφράζει επιφυλάξεις για το οικονομικό σκέλος του προγράμματος, καθώς θα έπρεπε να προσλάβει και τεχνικό επιστήμονα αλλά και οικονομικό σύμβουλο. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στον Εμπορικό Σύλλογο (σήμερα βρίσκεται με διοίκηση Πρωτοδικείου) ατόνησε εντελώς.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με το ενδιαφέρον του Δήμου Αγρινίου που κάθε άλλο παρά ατόνησε. Ο Δήμος Αγρινίου θέλοντας να προχωρήσει τις παρεμβάσεις ανάπλασης σε αρκετά σημεία πέριξ της πλατείας Δημοκρατίας, συνέχισε την προσπάθεια –ουσιαστικά μόνος του- προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση, που ανέρχεται σε προϋπολογισμό 1,87 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, έχει λάβει εντολή δημοπράτησης από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η πρόταση προτείνει ως περιοχή παρέμβασης εμπεριέχει τμήματα των οδών Σπύρου& Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη) μήκους 260μ, Ζωοδόχου Πηγής μήκους 80μ και Καζαντζή μήκους 45μ. Επίσης, η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τους υφιστάμενους πεζόδρομους Ηλία Ηλιού μήκους 110μ, Διαλέτη μήκους 125μ, Στοά Παπαγιάννη μήκους 85μ, Δημητρακάκη μήκους 50μ, Παπαστράτου μήκους 80μ, 39ου Συντάγματος μήκους 60μ και Καραϊσκάκη μήκους 160μ.

H πρόταση με το σύστημα σκίασης στον πεζοδρόμο Παπαγιάννη

Από τις διάφορες παρεμβάσεις αυτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι:

  • Η εφαρμογή συστημάτων σκίασης στους πεζοδρόμους Παπαγιάννη και Διαλέτη
    Η «Ανάπλαση ανώνυμης πλατείας και δημιουργία παιδικής χαράς & ειδικών χώρων για γκραφίτι», πρόκειται ουσιαστικά για την πλήρη ανακατασκευή της μικρής πλατείας πίσω από την πλατεία Δημοκρατίας και μεταξύ των οδών Μπαϊμπά και Σταίκου
  • Η κατασκευή βάθρου προθήκης και τοποθέτηση φωτισμού για την δημόσια έκθεση και ανάδειξη κιόνων του κτιρίου της Παλαιάς μητρόπολης Αγρινίου επί του πεζοδρόμου Καραϊσκάκη
  • Η κατασκευή υπογείου δικτύου δημοτικού φωτισμού στις οδούς: Σπύρου & Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη), Ηλία Ηλιού και Καζαντζή
  • Η προμήθεια συστημάτων διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων. Τα συστήματα θα εγκατασταθούν στις οδούς: Σπύρου & Ελένης Τσικνιά, Καραϊσκάκη, Παπαστράτου, Καζαντζή και Παπαγιάννη. Τα συστήματα συλλογής και αποθήκευσης των παραγομένων απορριμμάτων που θα τοποθετηθούν θα είναι οικολογικά βυθιζόμενα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης, με τις μικρότερες δυνατές διαστάσεις.