Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου : «Πέρασε» ο ισολογισμός

Με αντιπαράθεση για την αποθήκη και την οικονομική εικόνα του Δήμου

Με την αντιπολίτευση του Δήμου Αγρινίου, όπως αναμένονταν, να δίνει το βάρος στο πολιτικό σκέλος του ισολογισμού, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως του οικονομικού έτους 2021.
Η δημοτική αρχή βάσει των στοιχείων του ισολογισμού, που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση από τον ορκωτό λογιστή που συνέταξε τον ισολογισμό, έκανε λόγο για έναν οικονομικά υγιή δήμο, που βελτιώνει συνεχώς την οικονομική του θέση, μειώνοντας τα δάνεια που τον βαρύνουν και αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που ανακύπτουν είτε λόγω της πανδημίας, είτε λόγω της ενεργειακής κρίσης, καταφέρνει να μειώσει τα κόστη.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης στον Ισολογισμό του Δήμου καταγράφεται πλεόνασμα 616.119,87 ευρώ για το 2021:
«Ο Δήμος μας είναι από εκείνους που έχει όλα τα στοιχεία μια υγιούς Οικονομικής Μονάδας αφού:
α) Έχει πλεόνασμα στα ίδια κεφάλαια
β )Δεν έχει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις
γ) Εξοφλεί εμπρόθεσμα όλες τις υποχρεώσεις του
δ) Σχηματίζει προβλέψεις για ενδεχόμενους κινδύνους και επισφαλείς
απαιτήσεις ακολουθώντας τις λογιστικές αρχές
ε) Οι δείκτες ρευστότητας δείχνουν ότι καλύπτει με άνεση τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του (μόνο από τα τραπεζικά διαθέσιμα στις 31/12/2021 ο Δήμος μπορούσε να καλύψει κατά 9 φορές τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του)

Τα συνολικά έσοδα του Δήμου της χρήσεως 2021 ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 37.398.589,93 έναντι € 33.687.550,46 της χρήσεως 2020, σημειώθηκε δηλαδή μια αύξηση των εσόδων ποσού 3.711.039,47 €. Τα συνολικά έξοδα του Δήμου της χρήσεως 2021 ανήλθαν στο ποσό των € 36.782.470,06 έναντι € 33.296.427,65 της χρήσης 2020, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των εξόδων ποσού 3.486.042,41 €.Το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού ανέρχεται στο ποσό των 17.243.244,86 έναντι ποσού 16.786.499,68 την προηγούμενη χρήση. Τα διαθέσιμα του Δήμου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, στο ποσό των € 8.615.524,00. Διαχειριζόμαστε τους οικονομικούς μας πόρους με διαφάνεια και υπευθυνότητα και παράγουμε έργο μετρήσιμο και ωφέλιμο για όλους. Είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την κοινωνία, τους Δημότες και τα έργα γιατί η δουλειά μας αντικατοπτρίζει επιδόσεις που υποστηρίζονται από σωστή δημοσιονομική διαχείριση».

Σημείο αντιπαράθεσης, όπως και σε ανάλογες συζητήσεις του παρελθόντος, μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής αποτέλεσαν οι δικαστικές απαιτήσεις τρίτων σε βάρος του δήμου, αλλά αυτή τη φορά περισσότερο η δημιουργία αποθήκης στο δήμο, με τη δημοτική αρχή να στέκεται στο γεγονός ότι η δημιουργία μιας τέτοιας δομής απαιτεί προσωπικό, χώρους, υποδομές και κυρίως μεγάλο λειτουργικό κόστος.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά δήλωσε μη ικανοποιημένη από την εικόνα του ισολογισμού και στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε πολιτική εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Υπογράμμισε ωστόσο κατά τη γνώμη της ότι ο ισολογισμός αποτυπώνει έλλειμμα στη στρατηγική και στο όραμα που έπρεπε να έχει ο Δήμος Αγρινίου. Ο Στ. Καμμένος, από την πλευρά της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», μίλησε για εικονικότητα στον ισολογισμό, ενώ ο Γ. Καρναβιάς από την «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε ότι ο ισολογισμός αποτυπώνει την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται αφού το 60% των εσόδων του Δήμου, όπως χαρακτηριστικά, είπε προέρχεται από τέλη και φόρους. Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του «Ανυπότακτου Αγρινίου» Λ. Τηλιγάδας, που καταψήφισε τον ισολογισμό.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή ποτέ στη διάρκεια της θητείας της δεν αύξησε τα δημοτική τέλη, αντιθέτως τα έχει μειώσει κατά 5%, ενώ παράλληλα ο Δήμος κλήθηκε να σηκώσει το βάρος υποχρεώσεων που κανονικά δεν θα έπρεπε να του αναλογούν, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πέρυσι ο Δήμος Αγρινίου δαπάνησε 200.000 ευρώ για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία λόγω covid, όπως και να μεταφέρει 600.000 από τα ίδια έσοδα στα ανταποδοτικά για να αντιμετωπίσει την υστέρηση εσόδων που υπάρχει στην απόδοση των τελών από τους παρόχους ενέργειας και από την αύξηση στο κόστος του ρεύματος και των καυσίμων. «Για να βγαίνει ο ισολογισμός καταφέραμε να μειώσουμε τα κόστη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησε ιδίως την παράταξη της Χρ. Σταρακά ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα για το Δήμο τη στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ξεκάθαρα.