Πάνω από 170 εκατ. ευρώ από το «Ύδωρ 2.0» για τα αρδευτικά στην Αιτωλοακαρνανία

Ημερίδα που αφορά τους νέους αγρότες, τις νέες δυνατότητες και τις νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο σχεδιασμός του «Ύδωρ 2.0» για την Αιτωλοακαρνανία.

Παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη εξαγγέλθηκαν έργα που αφορούν τα απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά όχι με ΣΔΙΤ

Μέσα από πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθούν τα αρδευτικά έργα των ΤΟΕΒ του νομού με περίπου 150 εκατ. ευρώ, χωρισμένα στα δύο, για Αιτωλία και Ακαρνανία, με 75 εκατ. ευρώ το καθένα. Τα συγκεκριμένα έργα δεν θα γίνουν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, ωστόσο έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Επιπλέον από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα χρηματοδοτηθεί με 23 εκατ. ευρώ «Αρδευτικό έργο Ζώνης 11Α Κάτω Αχελώου Ν. Αιτωλοακαρνανίας» το οποίο θα γίνει με την μέθοδο της υπογειοποίησης.

Επίσης από το Υπουργείο Υποδομών θα χρηματοδοτηθούν τα «εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου» προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ που αφορά την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Γ. Παπαγιαννίδη έγινε ακόμη λόγος και για την επανεκκίνηση του φράγματος των Αχυρών.