Φαρμάκης για ενεργειακή κοινότητα: Yπάρχουν συμφέροντα, που μπορεί να μην θέλουν αυτό το έργο να προχωρήσει

«Όταν η Ευρώπη σου λέει κάν’το, έρχεσαι εδώ και μπλέκεις…» είπε ο Περιφερειάρχης για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα, που μπορεί να μην θέλουν αυτό το έργο να προχωρήσει»

Για τα σημαντικότερα θέματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8» και την εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» o Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Για όλα εκτός… από τις περιφερειακές εκλογές του 2023 καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «σκοπεύω τον επόμενο χρόνο να κάνω τη δουλειά μου. Δουλειά μου δεν είναι οι εκλογές, είναι να υπηρετώ τον πολίτη με την ίδια και περισσότερη ζέση. Αυτό σκοπεύω να κάνω το επόμενο διάστημα, για τις εκλογές θα μιλήσουμε, όταν έρθει η προεκλογική περίοδος, δηλαδή τον επόμενο Αύγουστο 2023».

Με αφορμή την παρουσία του στην ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προχθές στο Αγρίνιο, ο Νεκτάριος Φαρμάκης σχολίασε τις εξαγγελίες που έγιναν από τον υφυπουργό Γ. Στύλιο λέγοντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ιδίως αυτές που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αρδευτικών δικτύων. «Από την απόφαση όμως μέχρι την υλοποίηση υπάρχει μεγάλη διαδρομή, αυτό που πρέπει να κερδηθεί είναι το πότε θα γίνουν όλα αυτά, γιατί το πρόβλημα είναι τώρα, όχι δύο χρόνια μετά» πρόσθεσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συνδράμει στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου από τον πρωτογενή τομέα, καθώς ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κομμάτι του τοπικού ΑΕΠ. Όπως ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης η Περιφέρεια εκτελεί ήδη στην Αιτωλοακαρνανία έργα για τα αρδευτικά δίκτυα ύψους 40 εκατ. ευρώ και παράλληλα η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των χρηματοδοτήσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  800 δικαιούχους από την Αιτωλοακαρνανία να εντάσσονται στο πρόγραμμα των νέων γεωργών και άλλους 330 στα σχέδια βελτίωσης.

Για το project της ενεργειακής κοινότητας : «Αξιώνουμε όρους σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό με τα εύσημα από την Ε.Ε»

Επιπλέον ο Περιφερειάρχης  επανέλαβε ότι ο μεγάλος στόχος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η δημιουργία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τους Δήμους της περιοχής. Μάλιστα σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει λάβει τα εύσημα από το αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Κάρστεν  Ράσμουσεν  για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ενεργοποιηθεί ο νόμος που δίνει προτεραιότητα στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ σε τέτοιου είδους έργα από την πλευρά των Δήμων και των Περιφερειών. «Είμαστε σε ένα ενεργειακό πόλεμο και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και πολλά οικονομικά συμφέροντα, που μπορεί να μην θέλουν αυτό το έργο να προχωρήσει και ο καθένας παλεύει για το χώρο του στο «πηγμένο» δίκτυο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια αξιώνει με επιχειρήματα και την ενεργοποίηση του νόμου και τη λήψη των όρων σύνδεσης για το έργο από τον ΔΕΔΔΗΕ».

«Η πρωτοβουλία μας αυτή ήταν μπροστά από τις εξελίξεις και προκαλεί την ίδια την πραγματικότητα, αφού μόλις πριν τρεις μήνες ψηφίστηκε η σχετική διάταξη που μας δίνει προτεραιότητα. Ήμασταν πρωτοπόροι και αυτό το πιστοποιείται από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μας δίνουν συγχαρητήρια και στηρίζουν την πρωτοβουλία επιτρέποντάς μας να τη χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ» σημείωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε με νόημα : «Όταν η Ευρώπη σου λέει προχώρα κάν’το και έρχεσαι εδώ και μπλέκεις σε γραφειοκρατικά γρανάζια ή οτιδήποτε άλλο αισθάνεσαι κάπως γι΄αυτό και δεν πανηγυρίζω για αυτό το project. Θέλει προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και σοβαρότητα». Έτσι ο Νεκτάριος Φαρμάκης απέφυγε να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα δοθούν όροι σύνδεσης στο έργο, αν και θα ήλπιζε αυτό να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Οι αποκαταστάσεις έχουν και στοιχεία πρόληψης»

Αναφορικά με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας λόγω των επαναλαμβανόμενων φυσικών καταστροφών ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι πολλά από τα έργα αποκατάστασης που εκτελούνται αυτή την περίοδο εμπεριέχουν και στοιχεία πρόληψης. «Οι μελέτες δείχνουν ότι το ένα έκτο της αποκατάστασης μιας ζημιάς στοιχίζει η πρόληψή της, αν κάνουμε πρόληψη λοιπόν γλιτώνουμε και το μπελά και κόστος, γι’ αυτό κάνουμε παρεμβάσεις όπως αυτή στο Δίμηκο, όπου είχε να γίνει έργο εδώ και 45 χρόνια, που έχουν και στοιχεία πρόληψης» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή εκτελούνται στην Αιτωλοακαρνανίας έργα άνω των 30 εκατ. ευρώ σε αυτό τον τομέα. Η Περιφέρεια πάντως δεν μένει εκεί καθώς σύμφωνα με το Νεκτάριο Φαρμάκη έχει ενεργές εργολαβίες 15 εκατ. ευρώ για τα ρέματα της Αιτωλοακαρνανίας και θα έρθει άλλη μία 8 εκατ. αλλά και εργολαβίες για την οριοθέτηση ρεμάτων και ποταμών προκειμένου να νοικοκυρευτεί το χάος.

«Σχεδόν δύο ΕΣΠΑ ενεργοποιηθήκαν την τριετία»

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης για την πορεία του ΕΣΠΑ υπογραμμίζοντας ότι επί των ημερών του η απορρόφηση των πόρων πήγε από το 15 στο 75 – 80% και σημείωσε ότι τα έργα αυτά δεν διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα ταμειακών ροών σε ορισμένα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα όπως ανέφερε είναι ο δρόμος Πογωνιά – Πλαγιά, που εκτελείται από την Περιφέρεια, αλλά πληρώνεται από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών. Το πρόβλημα των ταμειακών ροών, όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, έχει και μια άλλη οπτική: «Πέρα από τα 430 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που πλέον έχει επιταχύνει στην απορρόφησή του, τη διετία 2020-22 έχουν ενεργοποιηθεί 330 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος για έργα στην Περιφέρεια, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν μέσα σε τρία χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί σχεδόν δύο ΕΣΠΑ, πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε τι πίεση σημαίνει αυτό στην ταμειακή διαθεσιμότητα του Κράτους, γι’ αυτό το δικό μας αντεπιχείρημα εδώ είναι ότι αφού «τρέχουμε» και υλοποιούμε έργα το Κράτος πρέπει να μας δίνει τα χρήματα».

Τέλος αναφορικά με τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι μετά την έγκρισή του από τα ευρωπαϊκά όργανα θα ακολουθήσει εντός του 2023 –κι ας είναι η χρονιά εκλογική- διαβούλευση με τους Δήμους προκειμένου να εξειδικευτούν οι δράσεις που θα προχωρήσουν. Όπως ανέφερε όμως στόχος της Περιφέρειας είναι εργαλεία όπως οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις να «αγγίξουν» όλους τους πολίτες στην περιοχή γι΄αυτό και υπάρχουν προτάσεις όπως η ΟΧΕ Αμβρακικού για τους Δήμους Αμφιλοχίας και Ακτίου Βόνιτσας και η ΟΧΕ για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία».