Αρκούν στη Θεσσαλία έργα 1,2 δισ. ή θέλει και τον Αχελώο ακόμη;

Με 48 έργα υποδομών προϋπολογισμού 1,24 δισ. ευρώ εκσυγχρονίζεται η παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Υποδομών, που οδηγούν σε αποταμίευση και εξορθολογισμό της διαχείρισης του αρδευτικού νερού, (ταμιευτήρες, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυα υπόγειων αγωγών), έργα αναδασμού και άλλα.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει την επαναδημιουργία της Λίμνης Κάρλα και πλειάδα από μικρά φράγματα και ταμιευτήρες. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Φράγματα Ληθαίου Τρικάλων, Νεοχωρίτη, Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου, Τιτάνου, Σκοπιάς Ενιπέα, στο Δίλοφο και το Ναρθάκι Φαρσάλων και οι Ταμιευτήρες Λάρισας στη θέση Αγιόκαμπος και στη θέση Πουρναρίου –Αμπελακίων και οι ταμιευτήρες Καστρίου και Γλαύκης.

Τα έργα δρομολογούνται και θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Με τι νερό όμως θα γεμίσουν αυτά τα φράγματα και οι ταμιευτήρες, αφού δεν έχει γίνει ακόμη η εκτροπή του Αχελώου; Με τα νερά της Θεσσαλίας είναι η απάντηση. Γιατί η πλειονότητα αυτών των έργων, των μικρών φραγμάτων κτλ, είναι έργα που προβλέπονται στα υφιστάμενα σχέδια διαχείρισης των υδάτων, τα οποία όμως δεν είχαν προχωρήσει. Καιρός λοιπόν οριστικά να προχωρήσουν για να ξεχάσουν και οι Θεσσαλοί μια και καλή τα περί εκτροπής του Αχελώου.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που μέχρι πρόσφατα ξιφουλκούσε υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, στη σχετική του δήλωση για την ανακοίνωση αυτών έργων που έχει και προεκλογικό άρωμα δεν έκανε καμία νύξη στην εκτροπή, αν και εκτίμησε ότι στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά προγράμματα στη χώρα. «Συνεργαζόμαστε, διεκδικούμε και φτάνουμε σε αποτέλεσμα αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.