Κλεπά Ναυπακτίας : Εγκρίθηκε η συμπληρωματική πίστωση από το Υπ. Υποδομών

Επτά χρόνια μετά την μεγάλη κατολίσθηση ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση για τις μελέτες

Πίστωση ύψους 290.000 ευρώ εγκρίθηκα από το Υπουργείο Υποδομών για τις μελέτες εξέτασης των κατολισθητικών φαινομένων στην Κοινότητα Κλεπάς του Δήμου Ναυπακτίας. Δικαιούχος της πρόσκλησης είναι ο Δήμος Ναυπακτίας που καλείται πλέον να υποβάλει τις προτάσεις του για να αντλήσει αυτή τη χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι η Κοινότητας της Κλεπάς επλήγη από μεγάλη κατολίσθηση το 2015 και χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν επτά χρόνια προκειμένου το Υπουργείο Υποδομών να εγκρίνει το σύνολος της σχετικής πίστωσης, που απαιτείται.

Τα κατολισθητικά φαινόμενα «πλήγωσαν» το όμορφο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, με το πρόβλημα να παραμένει μέχρι και σήμερα, καθώς μέρος του οικισμού βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, δεν έχει γίνει τίποτα, καθώς, απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα,έως ότου ολοκληρωθεί η κατάλληλη σχετική μελέτη. Έτσι οι κάτοικοι του οικισμού, βρίσκονται σε μία καθημερινή αβεβαιότητα για τις περιουσίες τους…

Τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) μέσω προγραμματικής σύμβασης, ξεκίνησαν τη διαδικασία προκειμένου να μελετηθεί το φαινόμενο και να αναδειχθούν οι βέλτιστες λύσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω γεωτεχνικού προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτό, προτάθηκε να εκπονηθούν μελέτες που θα συμπεριλαμβάνουν την εκτέλεση συμπληρωματικού γεωτεχνικού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί για τον συνεχή έλεγχο των υπεδαφικών μετακινήσεων και της επίδρασης που έχουν τα υπόγεια ύδατα στις μετακινήσεις αυτές, και απαιτούνται για:
α) την οριοθέτηση των τμημάτων του οικισμού Κλεπά ως προς την καταλληλότητα τους για δόμηση,
β) την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια από τις κατολισθήσεις του έτους 2015 που έπληξαν τον συνοικισμό “Κλεπά” και
γ) τον τελικό σχεδιασμό των έργων αφενός αποκατάστασης και σταθεροποίησης της μεγάλης κατολίσθησης που έπληξε τον συνοικισμό “Κλεπά” το 2015 χρησιμοποιώντας και αξιολογώντας και τα φυσικά και τα τεχνικά δεδομένα από τις μελέτες που εκπονήθηκαν παλαιότερα και αφετέρου διευθέτησης των επιφανειακών νερών και τυχόν υπόγειας αποστράγγισης που δεν μελετήθηκαν έως σήμερα.

Όμως μέχρι σήμερα εκκρεμούσε η πίστωση από το Υπουργείο Υποδομών καθώς μέχρι στιγμής είχαν δοθεί μόνο 190.000 ευρώ, μετά την πρόσφατη όμως απόφαση του Υπουργείου οι εν λόγω μελέτες θα υλοποιηθούν μέσα από την προαναφερθείσα συνεργασία Δήμου Ναυπακτίας, Περιφέρειας και ΙΓΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση του Υπ. Υποδομών χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κλεπαϊτών Αθήνας σχολιάζοντας ότι για πρώτη φορά «πνέει άνεμος αισιοδοξίας» για την αποκατάσταση των ζημιών μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 2015.