Εσπερινό ΕΠΑΛ ζητά ο Δήμος Ναυπακτίας

Δεν μπορεί σε όλη την Αιτωλοακαρνανία να λειτουργεί μόνο ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας έγινε το πρώτο βήμα για την έναρξη των διαδικασιών ίδρυσης Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Ναύπακτο.

Ο Δήμος Ναυπακτίας έχει αποστείλει το σχετικό αίτημα μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και αναμένει την ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Δήμος Ναυπακτίας αφουγκραζόμενος τόσο τις ανάγκες των μαθητών (ήδη υπάρχουν 80 ενδιαφερόμενοι χωρίς σχετική ανακοίνωση) για σπουδές σε τομείς με μεγάλη ζήτηση, όσο και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε τρεις βασικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής της Ναυπακτίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των όμορων δήμων Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, προτείνει την ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ, που να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τους τρεις τομείς που αντιστοιχούν σε αυτούς τους πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης (Τομέας Μηχανολογίας, Υγείας και Δομικών Έργων).

Υπενθυμίζεται ότι στην Αιτωλοακαρνανία Εσπερινό ΕΠΑΛ λειτουργεί μόνο στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (αλλά και στους Δήμους της Φωκίδας) υπάρχουν πολλοί ενήλικοι που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Εσπερινό ΕΠΑΛ με σκοπό :
α) Να αποκτήσουν ένα Πτυχίο ΕΠΑΛ, είτε για να κατοχυρώσουν το επάγγελμα που ήδη κάνουν, είτε για να κάνουν μια νέα επαγγελματική αρχή στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό Τομέα ή ακόμα και να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
β) Να έχουν τελειώσει το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο και να εργάζονται στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό Τομέα ή και ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια ειδικότητα που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, να αποκτήσουν Πτυχίο που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την εργασιακή τους θέση, οπότε και την οικονομική τους κατάσταση.
γ) Να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εφόδια και γνωστικά εργαλεία για την εργασία τους, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για να λειτουργήσει στη Ναύπακτο ένα τέτοιου τύπου σχολείο είναι ότι είναι αδύνατον κάποιος εργαζόμενος που σχολάει από τη δουλειά του στις 3, να ξεκινά στις 5 το απόγευμα για το Αγρίνιο και να επιστρέφει το μεσάνυκτα στο σπίτι του και την άλλη μέρα πάλι να πρέπει να πάει πάλι στη δουλειά του. Αυτό το ωράριο μάλιστα αφορά κάποιον κάτοικο της Ναυπάκτου, για έναν κάτοικο από τα περίχωρα της Ναυπάκτου τα ωράρια θα ήταν ακόμη χειρότερα λόγω της μεγαλύτερης απόστασης που θα έπρεπε να καλύψει. Με ένα τέτοιο ωράριο, ένας εργαζόμενος ενήλικας, είναι στην πράξη εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει επί τρία χρόνια να βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην εργασία του και να επιστρέφει στο σπίτι του τα μεσάνυχτα μετά το σχολείο.

Επιπλέον στην γειτονική Αχαΐα παρά την εγγύτητα της απόστασης λειτουργεί Εσπερινό ΕΠΑΛ στο Αίγιο παρά το γεγονός ότι η Πάτρα διαθέτει τρία Εσπερινά ΕΠΑΛ.

Συγκεκριμένα από το Δήμο Ναυπακτίας προτείνεται για τη στέγαση του Εσπερινού ΕΠΑΛ το συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ & του Εργαστηριακού Κέντρου Ναυπάκτου, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ανάγκη εργαζόμενων και ενήλικων μαθητών για πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση.