Updated οι απάτες με το «δόλωμα» το gov.gr

Νέο μπαράζ μηνυμάτων σε επιχειρήσεις και πολίτες με πρόσχημα την επιστροφή φόρου

Οι επιτήδειοι, που προσπαθούν με χίλιους δύο τρόπους να εξαπατήσουν ηλεκτρονικά ανυποψίαστους πολίτες, δεν έχουν μόνο φαντασία, αλλά είναι συνεχώς ενημερωμένοι με τις τρέχουσες εξελίξεις, έτσι ώστε το «χτύπημά» τους να «δένει» γενικότερα με την επικαιρότητα και να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες έχει κάνει την εμφάνισή της η ηλεκτρονική απάτη με «δόλωμα» το gov.gr . Οι απατεώνες χρησιμοποιώντας τα λογότυπα της κυβέρνησης και του gov.gr στέλνουν μήνυμα σε πολίτες πως δήθεν έχουν επιστροφή φόρου. Ειδικότερα, αποστέλλουν μήνυμα το οποίο αναφέρει πως πρόκειται να λάβουν χρήματα από την εφορία και ζητούν από τον παραλήπτη να κλικάρει το link, το οποίο θα τους μεταφέρει σε ιστοσελίδα, όπου θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τo iban τους, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα. Το link αυτό προφανώς είναι ψεύτικο και ή κλέβει τους κωδικούς taxis ή εγκαθιστά ένα κακόβουλο λογισμικό στο κινητό του θύματος, προκειμένου να υποκλέψει προσωπικούς κωδικούς του πολίτη – φορολογούμενου.

Οι επιτήδειοι όμως παραμένουν ενήμεροι με τις εξελίξεις ευελπιστώντας πως επανερχόμενοι θα καταφέρουν τελικά να βρουν θύματα… Οι επιστροφές φόρου δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί στο σύνολό τους και έτσι αρκετοί πολίτες ή και επιχειρήσεις παραμένουν στο περίμενε… Η προτεραιότητα από την πλευρά της φορολογική διοίκησης είναι να δοθούν πρώτα οι επιστροφές στις επιχειρήσεις. Έτσι την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστή η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, με την οποία προβλέπεται η εξόφληση επιστροφών φόρου εισοδήματος με διαδικασίες-εξπρές για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα, καθώς και η διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών πιστωτικών υπολοίπων δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από ειδησεογραφικής σκοπιάς η απόφαση αυτή της ΑΑΔΕ κυκλοφόρησε ως «γκάζι για τις επιστροφές φόρου» και έτσι οι επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να επανέλθουν, ευελπιστώντας σε νέα θύματα.

Από την περασμένη Παρασκευή λοιπόν, ακόμη και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πολίτες και επιχειρήσεις και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν το σχετικό e-mail – απάτη τάχα από το gov.gr. Μάλιστα στο e-mail αναφέρεται πως το link που θα έπρεπε κάποιος να πατήσει για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του θα είναι ενεργό μόνο για δύο ημέρες.

Οι πολίτες, όπως συμβουλεύει και ο Σύλλογος Λογιστών Αγρινίου, δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται μηνύματα στο κινητό τους ή στο email τους που προέρχονται (υποθετικά) από το Υπουργείο Οικονομικών και τους χαρίζουν χρήματα. Το πρώτο που έχουν να κάνουν όταν βλέπουν τέτοια μηνύματα είναι να τα διαγράφουν και έπειτα να επισκέπτονται την σελίδα της ΑΑΔΕ να εισέρχονται με τους προσωπικούς τους κωδικούς και να ελέγχουν για νέα μηνύματα στην αντίστοιχη εφαρμογή επικοινωνίας.

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως η ζημία από ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα

Ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως η ζημία από τις ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

«Το έγκλημα μεταλλάσσεται επικίνδυνα, από παραδοσιακό έχει μεταλλαχτεί σε ηλεκτρονικό» είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και διατύπωσε την εκτίμηση πως «η νέα φτωχοποίηση θα γίνει από το Διαδίκτυο».