Εύηνος : Το δις εξαμαρτείν του προσωρινού περάσματος

φωτό από το Galatas news
Τι καθυστερεί την προσωρινή γέφυρα και την έναρξη εργασιών για τη νέα

Για δεύτερη φορά η προσπάθεια πρόχειρης γεφύρωσης του Ευήνου, μέσω ενός περάσματος μέσα από το ποτάμι, στο ύψος του Ευηνοχωρίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Η νεροποντή που έπεσε τα ξημερώματα της Τέταρτης 23/11 είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν κι άλλο τα νερά του Ευήνου, που ήδη είχε ανέβει αρκετά η στάθμη τους από τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, με αποτέλεσμα το πρόχειρο πέρασμα μέσα από το ποτάμι να παρασυρθεί εκ νέου. Το ευτύχημα είναι ότι από το μεσημέρι της Τρίτης η πρόχειρη γέφυρα είχε αποκλειστεί από τους αρμοδίους για λόγους ασφαλείας, αφού φαίνονταν ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων και έτσι δεν κινδύνεψε κανείς.

Η προηγούμενη φορά που παρασύρθηκε το πρόχειρο πέρασμα στον Εύηνο, ήταν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όταν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι αποδείχθηκε αρκετό. Η λεγόμενη πρόχειρη γέφυρα, που κατασκευάζεται πλέον με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών και του παραχωρησιούχου της Ιόνιας Οδού θα έχει 10 μέτρα πλάτος, 140 μέτρα μήκος, θα αποτελείται από 73 σωληνωτά με οπλισμένο σκυρόδεμα και μάλιστα εκτός από το να εξυπηρετήσει τους κατοίκους εκατέρωθεν του Ευήνου, θα χρησιμεύσει και κατά τη διάρκεια της κατασκευής της νέας οδικής γέφυρας.

Ωστόσο και αυτή η λύση δεν είναι βέβαιο, αν θα μπορεί να προσφέρει αδιατάρακτη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Ευήνου, δηλαδή ακόμη κι όταν στην καρδιά του χειμώνα φτάσουμε στο μάξιμουμ των βροχοπτώσεων. Ενδέχεται δηλαδή κάποιες μέρες το χρόνο η γέφυρα αναλόγως της στάθμης των νερών να αποκλείεται για λόγους ασφαλείας. Πάντως με τη στάθμη των νερών, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα μετά την τελευταία νεροποντή, δείχνει να μην έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το πρόβλημα το έχουν ξανά οι κάτοικοι του Γαλατά, του Περιθωρίου και των άλλων παραποτάμιων οικισμών, που για να επικοινωνήσουν με την άλλη πλευρά μπορούν να το κάνουν μόνο μέσω της Ιόνιας Οδού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και χρήμα.

Το ζητούμενο για τους κατοίκους της περιοχής είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εργασίες για αυτή την πρόχειρη γέφυρα, η οποία ουσιαστικά θα είναι μια ενδιάμεση λύση μέχρι την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας. Επίσης για τους κατοίκους ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν επιτέλους και οι εργασίες για τη νέα οδική γέφυρα του Ευήνου. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανεπανόρθωτη καθίζηση που υπέστη η γέφυρα του Ευήνου και ο χρόνος αυτός στα μάτια των κατοίκων της περιοχής έχει περάσει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος…

Σύμφωνα πάντως με τους αρμοδίους αυτό που έχει καθυστερήσει την αποξήλωση της γέφυρας, που υπέστη την καθίζηση και την έναρξη των εργασιών για τη νέα γέφυρα, είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να μεταφερθούν τα δίκτυα (ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών) που περνούσαν πάνω από τη παλιά γέφυρα στη νέα προσωρινή γέφυρα. Πλέον και η άνοδος της στάθμης των νερών μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω την ολοκλήρωση των εργασιών της προσωρινής γέφυρας, η οποία με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις θα έπρεπε να είναι έτοιμη στα τέλη Νοεμβρίου.