Μητσοτάκης : Τη… δεύτερη τετραετία θα αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τα αρδευτικά έργα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνοντας την διήμερη περιοδεία του στην Αχαΐα.

O πρωθυπουργός δέχθηκε και ερωτήσεις που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά το ποιος θα αναλάβει της συντήρηση και λειτουργία της νέας γενιάς των αρδευτικών έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Αιτωλοακαρνανία την επόμενη τριετία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν είναι σαφές ακόμα ποιος φορέας θα αναλάβει και τη συντήρηση και τη λειτουργία των έργων αυτών, γιατί οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα αρδευτικά έργα που υπήρχαν απαξιώθηκαν και κατέρρευσαν, επειδή οι παθογένειες στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Ο φόβος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί είναι ορατός.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παρέπεμψε την απάντηση στο πρόβλημα αυτό στη… δεύτερη τετραετία της ΝΔ. «Για το νερό χρειαζόμαστε έναν άλλον τρόπο διακυβέρνησης των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείρισή του. Έχουμε πολλές κατακερματισμένες αρμοδιότητες σε πολλά Υπουργεία, έχουμε μεγάλες εκκρεμότητες με οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, αλλά και πάρα πολλές ευκαιρίες. Και χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνολογία, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης τετραετίας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, το ζήτημα διακυβέρνησης των έργων που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την άρδευση, γιατί το 85% του νερού μας πηγαίνει στην άρδευση, και δευτερευόντως με την ύδρευση» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Την μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι, στα πλαίσια αυτού που αποκαλώ «Επιτελικό Κράτος 2.0», εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, να μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κυβέρνησης και στον κρίσιμο τομέα που έχει να κάνει με τα αιτήματα της διαχείρισης του νερού, ειδικά για σκοπούς άρδευσης».