Ο «πόλεμος» για το «χώρο» στα κορεσμένα δίκτυα, που δεν αναβαθμίζονται

Μόνο τυχαίο δεν είναι που οι αυτοδιοικητικοί της χώρας βάζουν ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων τους το ζήτημα των ενεργειακών τους κοινοτήτων και του «χώρου» που θα πρέπει να αποκτήσουν στο κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο.

Τα παραδείγματα μόνο από την περιοχή μας είναι χαρακτηριστικά. Ο Δήμαρχος Αγρινίου υποστηρίζει ότι όσο καθυστερούν να δοθούν οι όροι σύνδεσης στην Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου, η απώλεια ανέρχεται σε περίπου 13.000 ευρώ την ημέρα. Διόλου τυχαία και ο Περιφερειάρχης ένα από τα δύο αίτημα που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό κατά την συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη Τετάρτη, αφορούσε το ενεργειακό project της Περιφέρειας στο Μεσολόγγι που επίσης αναμένει τους όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Ίσως να μην τυχαίο επίσης που η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε στην κριτική που δέχεται γύρω από θέμα αυτό, καθώς ναι μεν θέλουν την πράσινη ενέργεια και ομνύουμε σε αυτή, αλλά τα δίκτυά μας δεν μπορούν να χωρέσουν όλες τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς διεξάγεται ένας «πόλεμος» ανάμεσα στις ιδιωτικές και τις κρατικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, προκειμένου να αποκτηθεί ο πολυπόθητος «χώρος» στα δίκτυα.